Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Słodko Kwaśny

 SKŁADNIKI :

2 piersi kurczaka

sól, świeży pieprz, skrobia kukurydziana

1 cebula

1 zielona papryka

4 plastry ananasa z puszki

SOS :

250 ml soku z ananasa

2 łyżki octu ryżowego

1-2 łyżki cukru

2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Kurczaka kroimy w kostkę, po czym przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobi kukurydzianej i dokładnie mieszamy.

2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, paprykę zieloną w kostkę a plastry ananasa w ćwiartki.

3. Przygotowanie sosu. Do naczynia wlewamy 250 ml soku z ananasa (może być to syrop z puszki ananasów), dodajemy 2 łyżki octu ryżowego. Po czym dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, łyżkę cukru, 1-2 łyżki sosu pomidorowego (może być ketchup), i łyżkę skrobi kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Rozgrzewamy patelnię wok, gdy zacznie dymić - wlewamy dużą ilość oleju. Po czym wkładamy kawałki kurczaka. Smażymy krótką chwilę. Przekładamy mięso na ręcznik papierowy.

5. Następnie na mniejszej ilości oleju smażymy cebulę, dodajemy paprykę i ananasa, wszystko razem mieszamy. Wlewamy przygotowany sos. Gdy sos w patelni zgęstnieje, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy.

6. Gotowe danie podajemy od razu z ryżem. Smacznego :)


Przepis Video:


 Kurczak Słodko Kwaśny

Kurczak Słodko Kwaśny

Komentarze   

 
0 #22 janek 2017-04-21 13:34
:-) ja lubię gotować ,zrobiłem tą potrawe na urodziny żony,smakowało wszystkim.
 
 
0 #21 urszula 2016-07-01 20:19
zrobilam pychotka dzieki za przepis :-
 
 
0 #20 Rokoko 2015-10-10 12:09
pechinczyk, Chińczycy wynaleźli keczup :P
 
 
0 #19 pechinczyk 2015-10-06 17:52
Co to za przepis?????!!!!!!
ketchup do chińskiej potrawy????!!!!
 
 
0 #18 ktos 2015-09-19 19:25
ile ludzi za jedna porcje?
 
 
0 #17 Kasia 2015-01-19 17:02
Lubie Wasza stronę, jest bardzo ładna i fajnie,że jest nagrane jak przyrządzić dania.
:)
 
 
+1 #16 Bożena 2015-01-13 11:29
Zrobiłam,i teraz nie wiem czy dotrwa zanim domownicy powrócą , bo podjadam :D ,wiem,że następne podejście będzie z podwójnej porcji. Jeśli lubicie takie smaki to polecam baaardzo :-) .
 
 
0 #15 priwa 2015-01-11 23:11
przepis ok ale niemoge CIE SLUCHAC MOZE NIE KOMENTUJ !!!
 
 
0 #14 Matek233 2014-04-30 10:09
Tak może być mąka :)
 
 
0 #13 guest 2014-04-26 07:13
czy zamiast skrobi może być mąka kukurydziana ?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;