SKŁADNIKI :
2 piersi kurczaka
sól, świeży pieprz, skrobia kukurydziana
1 cebula
1 zielona papryka
4 plastry ananasa z puszki
SOS :
250 ml soku z ananasa
2 łyżki octu ryżowego
1-2 łyżki cukru
2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka kroimy w kostkę, po czym przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobi kukurydzianej i dokładnie mieszamy.
2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, paprykę zieloną w kostkę a plastry ananasa w ćwiartki.
3. Przygotowanie sosu. Do naczynia wlewamy 250 ml soku z ananasa (może być to syrop z puszki ananasów), dodajemy 2 łyżki octu ryżowego. Po czym dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, łyżkę cukru, 1-2 łyżki sosu pomidorowego (może być ketchup), i łyżkę skrobi kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Rozgrzewamy patelnię wok, gdy zacznie dymić - wlewamy dużą ilość oleju. Po czym wkładamy kawałki kurczaka. Smażymy krótką chwilę. Przekładamy mięso na ręcznik papierowy.
5. Następnie na mniejszej ilości oleju smażymy cebulę, dodajemy paprykę i ananasa, wszystko razem mieszamy. Wlewamy przygotowany sos. Gdy sos w patelni zgęstnieje, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy.
6. Gotowe danie podajemy od razu z ryżem. Smacznego :)
Przepis Video:
Kurczak Słodko Kwaśny
Komentarze
ketchup do chińskiej potrawy????!!!!
:)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.