SKŁADNIKI :
200g piersi z kurczaka
200g czerwonego ryżu
4 plastry ananasa
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
marchewka
pół cebuli
3 liscie kapusty pekińskiej
sok z ananasa
sok z cytryny
łyżeczka mąki kukurydzianej
50ml wody
około 150ml bulionu drobiowego
około 2-3 łyżki sos sojowy
olej kokosowy do smażenia
keczup dla koloru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy czerwony ryż pod przykryciem około 30 minut.
2. Kurczaka marynujemy w odrobinie soku z cytryny, soku z anananasa oraz sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
3. W szklance mieszamy jedną łyżeczkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Mieszamy tak, aby nie było grudek.
4. Na patelni wok rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Po chwili smażenia, gdy kurczak się zarumieni, przekładamy do osobnego naczynia.
5. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy warzywa. Zaczynamy od marchewki po kilku minutach dodajemy cebulę.
6. Gdy marchewka jest już miękka, a cebula podsmażona. Dodajemy czosnek, imbir oraz wlewamy łyżeczkę sosu sojowego, całość smażymy mieszając jeszcze przez około 2 minuty.
7. Pod koniec smażenia warzyw, dodajemy kapustę pekińską, smażymy jeszcze przez minutę.
8. Warzywa są już gotowe. Dolewamy bulion drobiowy, sok z cytryny oraz sok z ananasa. Sprawdzamy smak sosu. W razie konieczności zwiększamy ilosc składników według swoich preferencji smakowych. Jeśli sos jest za mało słodki dolewamy soku z ananasa, jesli zbyt mało kwaśne dolewamy soku z cyrtyny.
9. Do sosu wklewamy odrobinę keczupu, aby nadać potrawie pomarańczowego koloru. Nie zmieni on zbytnio smaku potrawy, chodzi wyłącznie o kolor.
10. Pod koniec tworzenia sosu, dolewamy wczesniej rozpuszczoną mąkę kukurydzaną w wodzie, energicznie mieszamy, aby zagęścić sos.
11. Potrawa jest już praktycznie gotowa. Do woka wrzucamy wczesniej podsmażonego kurczaka oraz ananasa. Mieszamy i wykładamy na talerz. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak Słodko Kwaśny z Ananasem