SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka prażonej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
200 ml wody
30g skrobi ziemniaczanej
50g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej
1/2 litra oleju do smażenia
1 łyżeczka sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 2 na 2cm, wkładamy do naczynia i przyprawiamy jedna łyżeczka pasty sambal oelek. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. Do naczynia wbijamy jajko, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę cebulki prażonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę soli, 30 gram skrobi ziemniaczanej, 60 gram mąki kukurydzianej, 150 gram mąki pszennej. Mieszamy dodając wodę na oko żeby uzyskać geste ciasto. Ciasto powinno być bardziej gęste od tego naleśnikowego. Wkładamy naszego kurczaka do ciasta i dokładnie mieszamy żeby się cały obkleił.
3. Rozgrzewamy patelnie lub wok do temperatury 150/160 stopni - nie więcej. Bierzemy wykałaczkę lub patyczek i po kolei smażymy naszego kurczaka partiami na złoty kolor. smażymy minutę i odkładamy żeby odpoczęły. Gdy już usmażymy wszystkie, rozgrzewamy bardziej olej i wkładamy wszystkie nasze kulki i smażymy na złoty kolor. Podawać z ryżem i ostrym sosem posypane wiórkami kokosowymi lub sezamem - Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Smażony w Cieście Kulki
Komentarze
Orientacyjnie 200 ml tej wody trzeba dodać
Pozdrowionka
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.