SKŁADNIKI :
450g mięsa z kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka białego cukru
1 ½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka sosu chili
sól i czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, następnie wrzucamy do woka 450 gram kurczaka. Smażymy mieszając, po czym dodajemy 2 ząbki czosnku, zieloną paprykę oraz czerwoną paprykę. Całość smażymy, aż kurczak się przyrumieni.
2. Po 2-3 minutach smażenia dodajemy łyżeczkę octu winnego, całość mieszamy. Dodajemy sos sojowy, łyżeczkę białego cukru oraz 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego, całość dokładnie mieszamy.
3. Po 2 minutach dodajemy sos chilli, ilość w zależności jak ostra ma być potrawa. Całość mieszamy, po czym przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty chińska potrawa gotowa.
Przepis Video :
Kurczak w Pikantnym Sosie Paprykowym