SKŁADNIKI :
½ szklanki skrobi kukurydzianej (75g)
1/3 szklanki wody (80ml)
4 żółtka jaj
600g piersi z kurczaka
1 l oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu
2 łyżki dymki, drobno pokrojonej
1 łyżka brązowego cukru
¼ szklanki soku z cytryny (60ml)
1 łyżeczka świeżego imbiru, startego (może być mielony imbir)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
½ szklanki bulionu drobiowego (125ml)
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do średniego rondla wsypujemy 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę cukru brązowego, 1 łyżeczkę startego lub mielonego imbiru, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/4 (60 ml) szklanki soku z cytryny oraz 1/2 szklanki bulionu drobiowego. wszystkie składniki podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje odstawiamy go na bok.
2. W misce mieszamy 80 ml wody wraz z 4 żółtkami jaj, po czym do miski powoli wsypujemy skrobię kukurydzianą (1/2 szklanki) cały czas mieszając. W powstałej gęstej masie zanurzamy kawałki kurczaka tak, aby całe były nią pokryte. Kurczaka w masie odstawiamy na 10 minut.
3. W patelni wok rozgrzewamy dużą ilość oleju roślinnego (do głębokiego smażenia). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami kawałki kurczaka obtoczone w masie. Smażymy je do momentu, kiedy nabiorą złoto-brązowego koloru. Przysmażonego kurczaka, odsączamy z tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku. Po chwili kurczaka w cieście podajemy wraz z ryżem, polanego sosem oraz posypanego dymką. Smacznego ! :)
Przepis Video :
Kurczak w Sosie Cytrynowym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.