Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak w Sosie Słodko – Kwaśnym

SKŁADNIKI :

400g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski

4 plastry ananasa, pokrojone na kawałki

1 żółta papryka, pokrojona w paski

120g - marynowany bambus, pokrojony w paski

1/2 łyżeczki przyprawy curry

wyciśnięty sok z 2 mandarynek

7 łyżek soku z ananasa

4 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki soku z cytryny

szczypta mielonego imbiru

szczypta soli

szczypta białego pieprzu

połowa cebuli, pokrojona w piórka

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do średniej miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, 4 łyżki soku z ananasa, sok z 2 mandarynek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry oraz szczyptę imbiru. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Filety z kurczaka kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm i zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut do lodówki.

2.
Połowę cebuli, kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowanego kurczaka (z całą marynatą, jeśli kurczak jej nie wchłoną). Podsmażamy, aż kurczak się lekko przyrumieni. Dodajemy paprykę oraz pędy bambusa, smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i podlewamy 2-3 łyżkami soku z ananasa, po czym dusimy około 5 minut.
Gotowe chińskie danie podajemy najlepiej z ryżem jaśminowym.


Przepis Video :

 

Kurczak w Sosie Słodko – Kwaśnym

Kurczak w Sosie Słodko–Kwaśny

Komentarze   

 
0 #4 fatla Krystian 2017-04-27 11:07
8) Będę testował ten przepis,czas spróbować azjatyckiej kuchni.
 
 
0 #3 A 2014-12-02 22:50
Bardzo dobry przepis. Polecam:))
 
 
0 #2 Guest 2013-07-12 12:42
Oczywiście, że można zastąpić. Proponuję dodać kapustę pekińską oraz marchewkę.
 
 
0 #1 Guest 2013-03-25 16:16
Czy można jakoś zastąpić bambusa i czy kurczak słodko-kwaśny bd inny bez niego?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;