SKŁADNIKI :
400g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
4 plastry ananasa, pokrojone na kawałki
1 żółta papryka, pokrojona w paski
120g - marynowany bambus, pokrojony w paski
1/2 łyżeczki przyprawy curry
wyciśnięty sok z 2 mandarynek
7 łyżek soku z ananasa
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
połowa cebuli, pokrojona w piórka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do średniej miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, 4 łyżki soku z ananasa, sok z 2 mandarynek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry oraz szczyptę imbiru. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Filety z kurczaka kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm i zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut do lodówki.
2. Połowę cebuli, kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowanego kurczaka (z całą marynatą, jeśli kurczak jej nie wchłoną). Podsmażamy, aż kurczak się lekko przyrumieni. Dodajemy paprykę oraz pędy bambusa, smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i podlewamy 2-3 łyżkami soku z ananasa, po czym dusimy około 5 minut. Gotowe chińskie danie podajemy najlepiej z ryżem jaśminowym.
Przepis Video :
Kurczak w Sosie Słodko – Kwaśnym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.