SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka – pokrojone na kawałki
łyżka sosu sojowego jasnego
1 1/2 łyżki wina wytrawnego sherry
łyżeczka cukru
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju arachidowego
łyżka drobno posiekanego imbiru
1 1/2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej szalotki
3 1/2 łyżki posiekanej dymki
2 1/2 łyżki fermentowanej czarnej fasoli (lub sosu z czarnej fasoli)
150ml bulionu drobiowego, gotowanego z imbirem i dymką
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Wkładamy pokrojonego kurczaka do miski i mieszamy z sosem sojowym, winem cherry, cukrem, olejem sezamowym i mąką kukurydzianą.
2. Rozgrzewamy na patelni wok olej, następnie wrzucamy mięso. Smażymy 2 minuty, często mieszając. Dodajemy imbir, czosnek, szalotkę, półtorej łyżki dymki i czarnej fasoli. Smażymy 2 minuty mieszając.
3. Na koniec, wlewamy bulion. Zagotowujemy bulion, po czym zmniejszamy ogień i dusimy aż mięso będzie miękkie. Posypujemy dymką. Smacznego! :)
Kurczak w Sosie z Czarnej Fasoli
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.