SKŁADNIKI :
450g kurczaka, pokrojonego w drobne paski
1 ½ szklanki bulionu drobiowego (400 ml)
1 łyżka sosu ostrygowego
125g pędów bambusa, pokrojone w dowolne paski
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka półwytrawnego sherry
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól i czarny pieprz do smaku
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy olej sezamowy. Smażymy 450 gram drobno pokrojonego mięsa z kurczaka, drobno posiekany imbir oraz dwa ząbki czosnku. Całość smażymy mieszając do momentu, aż kurczak zbrązowieje.
2. Po 2 minutach smażenia, dodajemy łyżkę półwytrawnego sherry, mieszamy. Dodajemy sos ostrygowy oraz 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego, całość gotujemy mieszając.
3. Po minucie gotowania, dodajemy 125 gram marynowanego bambusa, przyprawiamy solą oraz pieprzem dla smaku. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty.
4. W międzyczasie w małej miseczce rozrabiamy łyżeczkę skrobi kukurydzianej z łyżką wody. Rozpuszczoną skrobię kukurydzianą dodajemy do potrawy, aby zagęścić sos. Całość mieszamy, gotując jeszcze przez minutę. Chińska potrawa jest gotowa. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak z Bambusem