SKŁADNIKI:
400g filetów z kurczaka pokrojonych w wąskie paski
szczypta soli
szczypta mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
4 łyżki sosu z czarnej fasoli
1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
1 zielona papryka (pokrojona w paski)
100g grzybów mun lub pieczarek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
3 łyżki sosu sojowego
250g makaronu błyskawicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi z kurczaka pokroić w paski, włożyć do miski dodać szczyptę soli oraz szczyptę mąki kukurydzianej i zalać wodą (tak by jedynie przykryć mięso). Odstawić na około 30 minut.
2. Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć kurczaka 4 minuty. Następnie wyjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
3. Na patelnię wlewamy ponownie 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę czerwoną i zieloną pokrojoną w paski, pokrojone grzyby, sos z czarnej fasoli. Smażyć około 2-3 minuty.
4. Następnie ponownie włożyć do woka piersi z kurczaka oraz uprzednio przygotowany makaron błyskawiczny. Doprawić połową łyżeczki soli oraz cukru, 3 łyżkami sosu sojowego. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać od razu.
Kurczak z Czarną Fasolą Na Makaronie Błyskawicznym