SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka
garść grzybów mun
odrobinę orzechów laskowych
200 g makaromu błyskawicznego mie
2 łyżki sosu rybnego
1 papryczka chili
kawałek imbiru
czosnek
2-3 łyżeczki soku z limonki
cukier trzcinowy do smaku
szczypiorek do dekoracji
liście bazylii
liście mięty
sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Namaczamy grzyby mun w gorącej wodzie. Gotujemy 3 minuty makaron błyskawiczny.
2. Kroimy składniki: drobno cebulę, imbir w kostkę, chili i czosnek w plasterki . Następnie smażymy cebulę na oleju w patelni wok. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy resztę pokrojonych warzyw, dokładnie mieszamy. Po 3-4 minutach wrzucamy odsączone grzyby mun.
3. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnie do smażonych warzyw, energicznie mieszamy. Po chwili wrzucamy orzechy laskowe.
4. Po 3 minutach smażenia dodajemy odsączony makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier palmowy, sok z limonki, sos rybny, liście mięty i bazylii – dokładnie mieszamy! Na koniec makaron posypujemy pokrojoną zieloną dymką. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak z Makaronem Chow Mein
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.