Przepisy Kuchni Chińskiej

Makaron Chow Mein z Grzybami Mun

SKŁADNIKI :  

100 g makaronu błyskawicznego

25 g grzybów mun

2 piersi z kurczaka

4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry

1 łyżka sosu sojowo - grzybowego

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 pokrojona w piórka cebula

sól

kilka gałązek szczypiorku

0,5 l bulionu (najlepiej grzybowy, ja dałam drobiowy)

1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego

kilka kropel oleju sezamowego


Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Grzyby mun, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, po czym odcedzić.

2. Kurczaka pokroić na paseczki.

3. Na rozgrzane oleje wrzucić mielony imbir, podsmażyć chwilę, po czym dodać cebulę i podsmażać ok 2 min., cały czas mieszając.

4. Dorzucić kurczaka i usmażyć na złoto, następnie dodać grzyby mun oraz wino lub półwytrawne sherry, dusić wszystko razem przez 1h.

5. Po upływie tego czasu dodać sos sojowo-grzybowy oraz posiekany szczypiorek, całość razem wymieszać.

6. Makaron błyskawiczny zalać wodą, po czym odcedzić po 5-10 minutach, gdy będzie miękki.

7. Dodać makaron do grzybów i kurczaka, dokładnie wymieszać, potrawa jest już gotowa.

Chińska Potrawa

Makaron Chow Mein z Grzybami Mun
Przepis Konkursowy Pani Anny Staszczyk

Komentarze   

 
0 #2 Guest 2013-01-26 13:46
Dla mnie bomba :P zrobiłem zjadłem i było pyszne :lol:
 
 
+1 #1 Guest 2013-01-26 13:43
Witam
Przepis bardzo fajny ale co z bulionem?
Dodajemy go wraz z grzybami?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.