SKŁADNIKI :
100 g makaronu błyskawicznego
25 g grzybów mun
2 piersi z kurczaka
4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 pokrojona w piórka cebula
sól
kilka gałązek szczypiorku
0,5 l bulionu (najlepiej grzybowy, ja dałam bulion drobiowy)
1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Grzyby mun, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, po czym odcedzić.
2. Kurczaka pokroić na paseczki.
3. Na rozgrzane oleje wrzucić mielony imbir, podsmażyć chwilę, po czym dodać cebulę i podsmażać ok 2 min., cały czas mieszając.
4. Dorzucić kurczaka i usmażyć na złoto, następnie dodać grzyby mun oraz wino lub półwytrawne sherry, dusić wszystko razem przez 1h.
5. Po upływie tego czasu dodać sos sojowo-grzybowy oraz posiekany szczypiorek, całość razem wymieszać.
6. Makaron błyskawiczny zalać wodą, po czym odcedzić po 5-10 minutach, gdy będzie miękki.
7. Dodać makaron do grzybów i kurczaka, dokładnie wymieszać, potrawa jest już gotowa.
Makaron Chow Mein z Grzybami Mun
Przepis Konkursowy Pani Anny Staszczyk
Komentarze
Przepis bardzo fajny ale co z bulionem?
Dodajemy go wraz z grzybami?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.