Gościmy

Odwiedza nas 51 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
5
Artykułów:
747
Odsłon artykułów:
1972107

Przepisy Kuchni Chińskiej

Makaron Chow Mein z Grzybami Mun


SKŁADNIKI :
  

100 g makaronu błyskawicznego
25 g grzybów mun
2 piersi z kurczaka
4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 pokrojona w piórka cebula
sól
kilka gałązek szczypiorku
0,5 l bulionu (najlepiej grzybowy, ja dałam drobiowy)
1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Grzyby mun, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, po czym odcedzić.

2. Kurczaka pokroić na paseczki.

3. Na rozgrzane oleje wrzucić mielony imbir, podsmażyć chwilę, po czym dodać cebulę i podsmażać ok 2 min., cały czas mieszając.

4. Dorzucić kurczaka i usmażyć na złoto, następnie dodać grzyby mun oraz wino lub półwytrawne sherry, dusić wszystko razem przez 1h.

5. Po upływie tego czasu dodać sos sojowo-grzybowy oraz posiekany szczypiorek, całość razem wymieszać.

6. Makaron błyskawiczny zalać wodą, po czym odcedzić po 5-10 minutach, gdy będzie miękki.

7. Dodać makaron do grzybów i kurczaka, dokładnie wymieszać, potrawa jest już gotowa.

Chińska Potrawa Makaron Chow Mein z Grzybami Mun

Makaron Chow Mein z Grzybami Mun
Przepis Konkursowy Pani Anny Staszczyk

Komentarze   

 
0 #2 Guest 2013-01-26 13:46
Dla mnie bomba :P zrobiłem zjadłem i było pyszne :lol:
 
 
+1 #1 Guest 2013-01-26 13:43
Witam
Przepis bardzo fajny ale co z bulionem?
Dodajemy go wraz z grzybami?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.