SKŁADNIKI :
100g makaronu chow mein
200g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
12 szparagów
20g grzybów mun
łyżka oleju sezamowego
szczypiorek dymka
olej ryżowy do smażenia
czarny pieprz
biały sezam do posypania
5 łyżek jasnego sosu sojowego
5 łyżek wody
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki cukru trzcinowego
poł łyżeczki mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka marynujemy pieprzem oraz czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Makaron chow mein oraz grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po około 10 minutach.
3. Tworzymy sos. Mieszamy wodę, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.
4. Na patelni smażymy kurczaka około 2 minuty, dodajemy szparagi oraz grzyby mun smażymy około 5 minut.
5. Następnie dodajemy odcedzony makaron chow mein oraz szczypiorek dymkę, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę (szczypiorek dymkę możemy użyć do posypania na koniec lub dodać razem z makaronem).
6. Do potrawy wlewamy wczesniej przygotowany sos. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
7. Doprawiamy łyżką oleju sezamowego. Gotową potrawę przekładamy na talerz i posypujemy sezamem. Gotowe ! :)
Przepis Video :
Makaron Chow Mein z Szparagami Kurczakiem Oraz Grzybami Mun
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.