Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Makaron Chow Mein z Wołowiną

SKŁADNIKI:

rosbef wołowy 200-300g

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżki jasnego sosu sojowego


1 łyżka grzybowego sosu sojowego


1 1/2 łyżki octu ryżowego


2 łyżeczki oleju sezamowego


150 gram młodej kapusty


2 cm kawałek imbiru


3 ząbki czosnku


1/2 cebuli


1/2 marchwi


1 czerwona papryka


1/4 cukinii


3 łyżki słodkiego sosu chili


1 łyżkę sosu rybnego


200g makaronu błyskawicznego


5-6 łyżki oleju roślinnego


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Rostbef wołowy kroimy w cienkie paseczki. Do mięsa dodajemy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sosu sojowego grzybowego oraz octu ryżowego oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut.

2. Młodą kapustę szatkujemy, 2 cm kawałek imbiru kroimy na drobne paseczki, 3 ząbki czosnku rozgniatamy, po czym drobno kroimy. Pół cebuli kroimy w piórka, marchewkę w cienkie paski, paprykę kroimy w większe paski oraz 1/4 cukinii w cienkie paseczki.

3. W miseczce mieszamy 3 łyżki słodkiego sosu chili, 2-3 łyżki wody, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę octu ryżowego oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Całość dokładnie mieszamy.

4. Solimy gotującą się wodę, do której wrzucamy makaron błyskawiczny. Po około 7 minutach makaron jest al dente i możemy go odcedzić, po czym intensywnie zlać zimną wodą. Do ugotowanego makaronu dodajemy odrobinę oleju sezamowego.

5. Rozgrzewamy woka, jak zacznie dymić dodajemy 2-3 łyżki oleju roślinnego. Do woka dodajemy następnie młodą kapustę, marchewkę, odrobinę mieszamy, a po chwili dodajemy czosnek, cebulę oraz imbir. Po chwili dodajemy cukinię oraz paprykę czerwoną. Warzywa przesmażamy i zdejmujemy na talerz.

6. W woku rozgrzewamy kolejne 2-3 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy wczesniej pokrojone mięso. Po przesmażeniu mięsa do woka dodajemy wcześniej smażone warzywa. Wszystko razem smażymy mieszając. Dodajemy do warzyw sos i całość mieszamy, po czym dodajemy makaron. Po 2-3 minutach smażenia potrawa jego gotowa do podania. Smacznego :)

Przepis Video :


 Makaron Chow Mein z Wołowiną

Makaron Chow Mein z Wołowiną

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;