Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Makaron Po Chińsku z Warzywami

SKŁADNIKI :

500 g wieprzowiny

200 g makaronu ryżowego

1 czerwona papryka

1 duży por

10 g chińskich grzybów mun

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

100 g pędów bambusa

imbir

czosnek

sól i
pieprz

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, gdy będą miękkie po około 10 minutach, odcedzamy.

2.
W międzyczasie, gdy grzyby mun się mogą, łączymy składniki marynaty. Do średniej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.

3.
Mięso kroimy w cienkie plasterki, po czym smarujemy je marynatą i odkładamy do osobnego naczynia. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

4.
Makaron ryżowy zalewamy zimną wodą na około 2 minuty. Po upływie 2 minut wrzucamy go do gotującej się wody. Wyłączamy ogień, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 3 minutach, gdy makaron napęcznieje, odcedzamy go.

5.
Oczyszczonego pora kroimy na pół, a następnie kroimy na słupki. Taką samą czynność wykonujemy z papryką. Wcześniej odsączone grzyby mun, kroimy na paseczki.

6.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy, drobno poszatkowany czosnek, por, paprykę, grzyby mun, pędy bambusa, starty imbir. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.

7.
Na podsmażone chrupiące warzywa, wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut.

8.
Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy wcześniej odcedzony makaron ryżowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.

9.
Na koniec skrapiamy sosem sojowym oraz octem ryżowym. Posypujemy kolendrą i białym sezamem. Chiński makaron gotowy! Smacznego!

Przepis Video :


 Makaron Po Chińsku z Warzywami

Makaron Po Chińsku Z Warzywami

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl