SKŁADNIKI:
400g makaronu ryżowego 5mm farmer brand
300g pokrojonych pieczarek
30g grzybów mun nitek
3 cebulki zielone
2-3 łyżki sosu ostrygowego
2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
1 średnia cebula pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka oleju sezamowego
250ml bulionu drobiowego (może być z kostek pho ga)
2 szczypty soli
czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzybki mun moczymy we wrzącej wodzie około 10 minut, po czym odecdzamy i odstawiamy na bok. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na około 5 minut, do momentu aż będzie al dente i odcedzamy.
2. W patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i posiekany czosnek. Przesmażamy je około 1-2 minuty, po czym dodajemy pieczarki i odcedzone grzyby mun.
3. Dwie zielone cebulki kroimy w słupki i dodajemy do smażonych warzyw. Po minucie do woka dodajemy 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy.
4. Do woka wlewamy 250ml bulionu drobiowego i mieszamy, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały ze sobą. Grzybki muszą chwilę się poddusić aby wywar nabrał grzybowego smaku. Bulion z grzybami doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy 1 łyżeczkę oleju sezamowego.
5. Do wywaru z warzywami dodajemy wcześniej przegotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Kiedy wywar z warzywami wchłonie nieco w makaron i wszystkie składniki się dokładnie zmieszają, potrawę nakładamy na talerz i przyozdabiamy zieloną cebulką. Smacznego :)
Makaron Ryżowy z Grzybami