logo

Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

SKŁADNIKI:

200 g makaronu błyskawicznego

100 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej

15 g suszonych chińskich grzybów mun

300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej

1/2 zielonej, czerwonej i zółtej papryki pokrojonej w drobne paski

200 ml bulionu drobiowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 średnia marchew, pokrojona w plasterki

1 łyżka oleju sezamowego

5-6 łyżek sosu ostrygowego

1/2 łyżeczki sosu/pasty chili sambal oelek

1 cebula pokrojona w paski

3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki oleju roślinnego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku 200 g makaronu błyskawicznego oraz 15 g grzybów mun zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy.

2.
W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy kurczaka.

3.
Po 2-3 minutach, gdy kurczak jest już podsmażony, dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone oraz marchew pokrojoną w plasterki. Całość smażymy mieszając.

4.
Po kolejnych 2 minutach smażenia do woka dodajemy, 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej pokrojonych w drobne paski oraz 100 gram kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej. Całość smażymy mieszając.

5.
Po chwili smażenia do woka dodajemy 15 gram wcześniej odcedzonych grzybów mun, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5-6 łyżek sosu ostrygowego, ½ łyżeczki sosu sambal oelek oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość smażymy dalej mieszając.

6.
Po 3 minutach dolewamy 200 ml bulionu drobiowego, zwiększamy ogień i po chwili zagęszczamy 1 łyżką mąki kukurydzianej. Następnie dodajemy 200 gram wcześniej odcedzonego makaronu błyskawicznego. Całość smażymy mieszając jeszcze przez około 3 minuty.

Przepis Video :


 Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

Komentarze   

 
+2 #8 Guest 2015-11-11 15:42
super
:lol:
 
 
+2 #7 Guest 2015-04-30 12:05
Na prawdę spoko przepis. Makaron rewelka. Polecam :lol:
 
 
-5 #6 Majk 2015-01-10 10:48
Przepis naprawdę spoko, jadłem kilka razy
Ja polecam nie dodawać podczas smażenia makaronu, tylko nałożyć całość na wcześniej ugotowany makaron tuż przed podaniem, makaron nie wpije tak mocno sosu i całość jest bardziej soczysta
 
 
+1 #5 Kasia 2015-01-08 16:25
Przepis rewelacyjny,łat we w przygotowania i bardzo smaczne... POLECAM :P
 
 
+1 #4 ewiki 2014-09-18 10:59
:-) :-| :D :sigh:
 
 
+4 #3 aga 2014-01-08 18:46
pycha
 
 
+2 #2 rafał 2013-09-28 20:08
Cześć spoko przepisy wypróbowałem 4 i wszystko wyszło extra smaczne :)
 
 
+4 #1 Guest 2013-07-24 12:41
Jadłem to Polecam :
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;