SKŁADNIKI:
200 g makaronu błyskawicznego
100 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
15 g suszonych chińskich grzybów mun
300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
1/2 zielonej, czerwonej i zółtej papryki pokrojonej w drobne paski
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 średnia marchew, pokrojona w plasterki
1 łyżka oleju sezamowego
5-6 łyżek sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki sosu/pasty chili sambal oelek
1 cebula pokrojona w paski
3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku 200 g makaronu błyskawicznego oraz 15 g grzybów mun zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy.
2. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy kurczaka.
3. Po 2-3 minutach, gdy kurczak jest już podsmażony, dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone oraz marchew pokrojoną w plasterki. Całość smażymy mieszając.
4. Po kolejnych 2 minutach smażenia do woka dodajemy, 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej pokrojonych w drobne paski oraz 100 gram kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej. Całość smażymy mieszając.
5. Po chwili smażenia do woka dodajemy 15 gram wcześniej odcedzonych grzybów mun, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5-6 łyżek sosu ostrygowego, ½ łyżeczki sosu sambal oelek oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość smażymy dalej mieszając.
6. Po 3 minutach dolewamy 200 ml bulionu drobiowego, zwiększamy ogień i po chwili zagęszczamy 1 łyżką mąki kukurydzianej. Następnie dodajemy 200 gram wcześniej odcedzonego makaronu błyskawicznego. Całość smażymy mieszając jeszcze przez około 3 minuty.
Przepis Video :
Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami
Komentarze
Ja polecam nie dodawać podczas smażenia makaronu, tylko nałożyć całość na wcześniej ugotowany makaron tuż przed podaniem, makaron nie wpije tak mocno sosu i całość jest bardziej soczysta
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.