Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

SKŁADNIKI:

200 g makaronu błyskawicznego

100 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej

15 g suszonych chińskich grzybów mun

300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej

1/2 zielonej, czerwonej i zółtej papryki pokrojonej w drobne paski

200 ml bulionu drobiowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 średnia marchew, pokrojona w plasterki

1 łyżka oleju sezamowego

5-6 łyżek sosu ostrygowego

1/2 łyżeczki sosu/pasty chili sambal oelek

1 cebula pokrojona w paski

3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki oleju roślinnego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku 200 g makaronu błyskawicznego oraz 15 g grzybów mun zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy.

2.
W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy kurczaka.

3.
Po 2-3 minutach, gdy kurczak jest już podsmażony, dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone oraz marchew pokrojoną w plasterki. Całość smażymy mieszając.

4.
Po kolejnych 2 minutach smażenia do woka dodajemy, 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej pokrojonych w drobne paski oraz 100 gram kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej. Całość smażymy mieszając.

5.
Po chwili smażenia do woka dodajemy 15 gram wcześniej odcedzonych grzybów mun, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5-6 łyżek sosu ostrygowego, ½ łyżeczki sosu sambal oelek oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość smażymy dalej mieszając.

6.
Po 3 minutach dolewamy 200 ml bulionu drobiowego, zwiększamy ogień i po chwili zagęszczamy 1 łyżką mąki kukurydzianej. Następnie dodajemy 200 gram wcześniej odcedzonego makaronu błyskawicznego. Całość smażymy mieszając jeszcze przez około 3 minuty.

Przepis Video :


 Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;