SKŁADNIKI :
150g makaronu błyskawicznego
2 łyżki oleju arachidowego
300g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w paseczki
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
7 łyżek sosu hoisin
szczypiorek do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. 150 gram makaronu błyskawicznego zalewamy wrzątkiem, po czym zlewamy obficie ciepłą wodą, odcedzamy i odstawiamy na bok. W międzyczasie w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 300 gram pokrojonej w cienkie plasterki wieprzowiny, którą smażymy obficie mieszając.
2. Po chwili smażenia do woka dodajemy 1 cebulę pokrojoną w kostę oraz 2 ząbki czosnku drobno posiekane. Całość mieszamy a następnie do woka dodajemy 6 pieczarek pokrojony w plasterki oraz 1 zieloną paprykę pokrojoną w paski. Po 3-4 minutach smażenia do warzyw i mięsa dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego oraz 5 dużych łyżek sosu hoisin. Wszystko dokładnie mieszamy, a po chwili do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron.
3. Po wymieszaniu makaronu z sosem i warzywami doprawiamy go jeszcze sosem hoisin, i/lub pozostałymi sosami, tak aby smak był odpowiedni pod gusta doprawiającego. Wszystko dokładnie mieszamy po raz ostatni, następnie nakładamu na talerz. Na koniec posypujemy makaron szczypiorkiem. Smacznego :)
Przepis Video :
Makaron Smażony z Sosem Hoisin
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.