SKŁADNIKI:
150g makaronu sojowego
150g piersi z indyka
8 grzybów shitake
10g grzybów mun
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
kilka różyczek brokułu
6 łyżek sosu ostrygowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu sambal oelek
olej ryżowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzyby shitake moczyny 30 minut. Pierś z indyka marynujemy przez około 30 minut w 2 łyżkach jasnego sosu sojowego.
2. Grzyby shitake, grzyby mun oraz makaron sojowy zalewamy wrzątkiem na około 10-15 minut, później odcedzamy.
3. Podsmażamy indyka, po czym dokładamy na bok.
4. Smażymy kolejno brokuł, po 5 minutach dodajemy grzyby, imbir oraz czosnek, smażymy kilka minut.
5. Do warzyw dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy.
6. Do całości dodajemy 6 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, łyżeczkę sosu sambal oelek, mieszamy i dalej smażymy.
7. Do woka wlewamy odrobinę wody po moczenie grzybów shitake. Jeśli sos będzie zbyt żadki, możemy go zagęścić mąka kukurydzianą.
8. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy i możemy podawać. Smacznego!
Makaron Sojowy z Indykiem i Grzybami