Makaron w sosie hoisin może wyglądem przypomina odrobino ten z pieczarkami, jednak w smaku jest całkowicie inny. Makaron w sosie hoisin przede wszystkim jest słodszy, a jego smak jest głębszy. Całość idealnie komponuje się z kurczakiem i papryką, a dodatek imbiru dodaje mu świeżego aromatu. Bardzo fajny i prosty do przygotowania smażony makaron po chińsku.
SKŁADNIKI :
125g chińskiego makaronu błyskawicznego
1 czerwona papryka, pokrojona w paski (4-5 cm)
250g piersi z kurczaka, pokrojonej w większą kostkę
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki oleju roślinnego (ja używałem oleju kokosowego, nadaje lepszy smak potrawie)
30ml sosu ostrygowego
6 łyżek sosu hoisin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
kawałek imbiru (2cm), drobno pokrojony
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 marchew, pokrojona w cienkie pół plasterki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na którym przez chwilę smażymy drobno pokrojony czosnek i imbir. Po dosłownie chili do woka dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do momentu, aż mięso zrobi się białe. W międzyczasie makaron błyskawiczny zalewamy wodą i po upływie około 10 minut odcedzamy (tak aby nie był zbyt miękki).
2. Do przysmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną marchew i cebulę. Całość smażymy około 2 minuty. Jako ostatnie z warzyw dodajemy paprykę czerwoną, pokrojoną w paski. Smażymy kolejne 2 minuty. Do przysmażonych warzyw i kurczaka wlewamy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu hoisin (można odrobinę więcej), oraz 30 ml sosu ostrygowego. Całość smażymy mieszając, aż kurczak i warzywa przejdą sosami.
3. Do usmażonych warzyw i kurczaka dodajemy wcześniej ugotowany makaron błyskawiczny. Dolewamy (jeśli jest mało) 2 łyżki sosu hoisin. Całość mieszamy i smażymy, aż makaron się dość mocno podgrzeje. Makaron w sosie hoisin przekładamy na talerz lub miskę, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Smacznego :)
Makaron w Sosie Hoisin
Komentarze
Nie solimy miesa ! to zabójstwo potrawy i każdego chińskiego dania
Do potrawy dodajemy sos sojowy oraz sos ostrygowe, które są wystarczająco słone, aby dodać całej potrawie odpowiedniego słonego smaku. Pozdrawiam Serdecznie !
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.