Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Makaron w Sosie Hoisin

Makaron w sosie hoisin może wyglądem przypomina odrobino ten z pieczarkami, jednak w smaku jest całkowicie inny. Makaron w sosie hoisin przede wszystkim jest słodszy, a jego smak jest głębszy. Całość idealnie komponuje się z kurczakiem i papryką, a dodatek imbiru dodaje mu świeżego aromatu. Bardzo fajny i prosty do przygotowania smażony makaron po chińsku.

SKŁADNIKI :
   

125g chińskiego makaronu błyskawicznego

1 czerwona papryka, pokrojona w paski (4-5 cm)

250g piersi z kurczaka, pokrojonej w większą kostkę

1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę

3 łyżki oleju roślinnego (ja używałem oleju kokosowego, nadaje lepszy smak potrawie)

30ml sosu ostrygowego

6  łyżek sosu hoisin

2 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku

kawałek imbiru (2cm), drobno pokrojony

3 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1 marchew, pokrojona w cienkie pół plasterki

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na którym przez chwilę smażymy drobno pokrojony czosnek i imbir. Po dosłownie chili do woka dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do momentu, aż mięso zrobi się białe. W międzyczasie makaron błyskawiczny zalewamy wodą i po upływie około 10 minut odcedzamy (tak aby nie był zbyt miękki).

2. Do przysmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną marchew i cebulę. Całość smażymy około 2 minuty. Jako ostatnie z warzyw dodajemy paprykę czerwoną, pokrojoną w paski. Smażymy kolejne 2 minuty. Do przysmażonych warzyw i kurczaka wlewamy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu hoisin (można odrobinę więcej), oraz 30 ml sosu ostrygowego. Całość smażymy mieszając, aż kurczak i warzywa przejdą sosami.

3. Do usmażonych warzyw i kurczaka dodajemy wcześniej ugotowany makaron błyskawiczny. Dolewamy (jeśli jest mało) 2 łyżki sosu hoisin. Całość mieszamy i smażymy, aż makaron się dość mocno podgrzeje. Makaron w sosie hoisin przekładamy na talerz lub miskę, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Smacznego :)

Makaron w Sosie Hoisin

Makaron W Sosie Hoisin

Komentarze   

 
0 #7 nitcki D. 2017-04-26 13:39
:-) UWIELBIAM MAKARONY. :-)
 
 
+1 #6 mazia 2016-03-03 15:31
Zamiast gotować ryż wrzuć go na patelnię na odrobinę rozgrzanego oleju, podsmaż do zeszklenia lub lekkiego zbrązowienia i wtedy zalej bulionem lub wodą. Kiedy zacznie wchłaniać płyn a będzie jeszcze twardawy wrzucam co mam pod reką, np. groszek z marchewką mrożony, lub grzyby mun i bambus z puszki. Dolewam przypraw jak wyżej i na końcu rozbełtane jajko, dymka i pyyychaa :lol:
 
 
-10 #5 niuchacz 2015-02-15 11:11
Ja zawsze mięso marynuje 3 tygodnie w zeliwnej beczce w studni w tedy jest aromat całej potrway i zamisat sosu sojowego uzywam sos tatarski . Puchota polecam goraca
 
 
+2 #4 Guest 2013-04-16 19:23
wlasnie zrobiłem przepis, niestety bez sosu kluczowego, którego nie moglem dostać, poradziłem sobie wieksza iloscia ostrygowego i sojowego gdzie postanowiłem dodac lyzke cukru dla imitacji hoi sin. Danie wyszlo smaczne, polecam :)

Nie solimy miesa ! to zabójstwo potrawy i każdego chińskiego dania
 
 
0 #3 Guest 2013-03-27 10:26
Mam pytanie na ile porcji jest ten przepis?
 
 
0 #2 Guest 2012-12-01 11:42
Witam Serdecznie,

Do potrawy dodajemy sos sojowy oraz sos ostrygowe, które są wystarczająco słone, aby dodać całej potrawie odpowiedniego słonego smaku. Pozdrawiam Serdecznie !
 
 
-6 #1 Guest 2012-10-05 08:46
Nie solimy mięsa przed smażeniem? Nie będzie niesłone?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl