Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Omletowe Pierożki z Yangshuo

SKŁADNIKI (10-12 pierożków) :

200g mielonej wieprzowiny

mały pęczek mięty (może być pietruszka)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

3cm kawałek imbiru

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

4 jajka

3 łyżki oleju ryżowego lub oleju arachidowego

ok. 75ml wody

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mięso mieszamy z pokrojoną miętą, dodajemy sos sojowy i ostrygowy. Następnie rozgnieciony czosnek, starty imbir i posiekane chili.

2. Wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy olej w woku. Wlewamy łyżkę roztrzepanych jajek, smażymy przez krótką chwilę jak omlet.

3. Kiedy jajko jest jeszcze w środku płynne, wkładamy na nie łyżkę mięsa. Za pomocą szpatułki zamykamy omlet, tak aby powstał pierożek. Podduszamy boki aby dobrze się skleiły i odkładamy na talerz. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.

4. Pierożki są jeszcze surowe w środku. Dlatego wkładamy wszystkie pierożki do woka, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez chwilę (3-4 minuty) aż woda wyparuje.Można też użyć do gotowania na parze kratki do woka.

5. Pierożki podajemy z odrobiną posiekanej mięty. Smacznego :)

Omletowe Pierożki z Yangshuo

Omletowe Pierożki z Yangshuo
Przepis z bloga: Smaczne Inspiracje

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;