SKŁADNIKI (10-12 pierożków) :
200g mielonej wieprzowiny
mały pęczek mięty (może być pietruszka)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
4 jajka
3 łyżki oleju ryżowego lub oleju arachidowego
ok. 75ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso mieszamy z pokrojoną miętą, dodajemy sos sojowy i ostrygowy. Następnie rozgnieciony czosnek, starty imbir i posiekane chili.
2. Wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy olej w woku. Wlewamy łyżkę roztrzepanych jajek, smażymy przez krótką chwilę jak omlet.
3. Kiedy jajko jest jeszcze w środku płynne, wkładamy na nie łyżkę mięsa. Za pomocą szpatułki zamykamy omlet, tak aby powstał pierożek. Podduszamy boki aby dobrze się skleiły i odkładamy na talerz. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
4. Pierożki są jeszcze surowe w środku. Dlatego wkładamy wszystkie pierożki do woka, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez chwilę (3-4 minuty) aż woda wyparuje.Można też użyć do gotowania na parze kratki do woka.
5. Pierożki podajemy z odrobiną posiekanej mięty. Smacznego :)
Omletowe Pierożki z Yangshuo
Przepis z bloga: Smaczne Inspiracje