SKŁADNIKI :
1 kg. marchewki
1 duży bakłażan
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka cukru
papryczka chili
sól i olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kroimy bakłażan w paski o długości 5 cm, następnie solimy i odstawiamy na 15 minut.
2. Obieramy marchew i ścieramy na tarce, dodajemy soli i ugniatamy.
3. Kroimy cebulę w piórka.
4. Odsączamy bakłażan i wrzucamy do gorącego oleju, po czym dodajemy cebulę, smażymy i mieszamy przez kilka minut.
5. Następnie do marchewki dodajemy usmażone bakłażany z cebulą, dodajemy zgnieciony czosnek i pokrojoną pietruszkę.
6. Na koniec doprawiamy solą, cukrem, odrobina oleju, chili i sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)
Orientalna Sałatka z Marchewki i Bakłażana
Przepis z bloga: Pyszne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.