SKŁADNIKI :
450g owoców morza
80ml sosu ostrygowego
3 łyżki półwytrawnego sherry
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub mielony czosnek)
1 łyżka świeżego imbiru, startego (lub mielony imbir)
300g brokułów, pokrojonych na małe kawałki
4 łyżki cebuli dymki, drobno pokrojonej
100g kiełków fasoli mung
1 łyżka czosnku, pokrojonego i przysmażonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców morza. W średniej misce mieszamy 80 ml sosu ostrygowego, 3 łyżki sherry półwytrawnego, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Do marynaty dodajemy owoce morza, całość mieszamy. Po czym odstawiamy pod przykryciem, do lodówki na około 2 godziny.
2. Po 2 godzinach odcedzamy owoce morza z marynaty. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy owoce morza, smażymy do czasu, aż się przyrumienią i zmiękną, cały czas mieszając.
3. W tej samej patelni wok rozgrzewamy pozostałą część oleju, po czym smażymy czosnek oraz imbir do czasu, aż wydzielą aromat. Następnie dodajemy 300 gram brokułów, dymkę i odstawioną marynatę, smażymy cały czas mieszając do czasu, aż brokuły zmiękną. Ponownie wkładamy owoce morza do patelni wok, wszystko razem mieszamy, chwilę podgrzewając. Po 2 minutach smażenia, dodajemy kiełki fasoli mung, podgrzewamy jeszcze chwilę. Gotowe owoce podajemy udekorowane smażonym czosnkiem. Smacznego :)
Przepis Video :
Owoce Morza z Brokułami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.