Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Owoce Morza z Brokułami

SKŁADNIKI :

450g owoców morza

80ml sosu ostrygowego

3 łyżki półwytrawnego sherry

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki oleju roślinnego

3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub mielony czosnek)

1 łyżka świeżego imbiru, startego (lub mielony imbir)

300g brokułów, pokrojonych na małe kawałki

4 łyżki cebuli dymki, drobno pokrojonej

100g kiełków fasoli mung

1 łyżka czosnku, pokrojonego i przysmażonego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Zaczynamy od dokładnego umycia owoców morza. W średniej misce mieszamy 80 ml sosu ostrygowego, 3 łyżki sherry półwytrawnego, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Do marynaty dodajemy owoce morza, całość mieszamy. Po czym odstawiamy pod przykryciem, do lodówki na około 2 godziny.

2.
Po 2 godzinach odcedzamy owoce morza z marynaty. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy owoce morza, smażymy do czasu, aż się przyrumienią i zmiękną, cały czas mieszając.

3.
W tej samej patelni wok rozgrzewamy pozostałą część oleju, po czym smażymy czosnek oraz imbir do czasu, aż wydzielą aromat. Następnie dodajemy 300 gram brokułów, dymkę i odstawioną marynatę, smażymy cały czas mieszając do czasu, aż brokuły zmiękną. Ponownie wkładamy owoce morza do patelni wok, wszystko razem mieszamy, chwilę podgrzewając. Po 2 minutach smażenia, dodajemy kiełki fasoli mung, podgrzewamy jeszcze chwilę. Gotowe owoce podajemy udekorowane smażonym czosnkiem. Smacznego :)


Przepis Video :


Owoce Morza z Brokułami

Owoce Morza z Brokułami

Komentarze   

 
0 #2 Dominik 2019-03-16 11:01
80 ml sosu ostrygowego?? Przesada! Nigdy bym tak nie zrobił
 
 
0 #1 nononi 2017-04-27 12:22
;-) Pięknie wygląda na talerzu,aż ślinka leci aby spróbować.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl