SKŁADNIKI:
1 udko z kurczaka
1/2 cebuli
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
1 pomidor suszony
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek białego wytrawnego wina
starta skórka z limonki
3cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
świeży szczypiorek
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowanie zaczynamy od doprawienia udka, przyprawiamy je solą, kolendrą oraz curry. Odstawiamy na około 20 minut.
2. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki.
3. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy udko kurczaka. Po 4-5 minutach obracamy na drugą stronę, smażymy podobny okres czasu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, po czym zdejmujemy kurczaka z patelni i pieczemy go przez około 10 minut.
5. Na patelni w której smażył się kurczak wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy pomidorki koktajlowe - mieszamy. Doprawiamy octem ryżowym, białym winem, startym imbirem oraz powidłami śliwkowymi, dokładnie mieszamy.
6. Po czym dodajemy pokrojone suszone pomidorki, sos sojowy i startą skórkę z limonki – mieszamy.
7. Następnie wkładamy do sosu upieczone udko kurczaka na około 2-3 minuty, aby pochłonął smaki i gotowe.
8. Przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy najlepiej z ryżem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Pieczone Udko z Ryżem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.