Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Pieczone Udko z Ryżem

SKŁADNIKI:

1 udko z kurczaka

1/2 cebuli

kilka sztuk pomidorków koktajlowych

1 pomidor suszony

1 łyżka powideł śliwkowych

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oliwy z oliwek

kieliszek białego wytrawnego wina

starta skórka z limonki

3cm kawałek imbiru

1/2 łyżeczki przyprawy curry

1/2 łyżeczki kolendry w proszku

świeży szczypiorek

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Przygotowanie zaczynamy od doprawienia udka, przyprawiamy je solą, kolendrą oraz curry. Odstawiamy na około 20 minut.

2. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki.

3. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy udko kurczaka. Po 4-5 minutach obracamy na drugą stronę, smażymy podobny okres czasu.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, po czym zdejmujemy kurczaka z patelni i pieczemy go przez około 10 minut.

5. Na patelni w której smażył się kurczak wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy pomidorki koktajlowe - mieszamy. Doprawiamy octem ryżowym, białym winem, startym imbirem oraz powidłami śliwkowymi, dokładnie mieszamy.

6. Po czym dodajemy pokrojone suszone pomidorki, sos sojowy i startą skórkę z limonki – mieszamy.

7. Następnie wkładamy do sosu upieczone udko kurczaka na około 2-3 minuty, aby pochłonął smaki i gotowe.

8. Przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy najlepiej z ryżem. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Pieczone Udko z Ryżem

Pieczone Udko z Ryżem

Komentarze   

 
0 #1 Wojciech 2016-06-20 16:12
Super!!! ale Przy takiej ilości CURRY kurczak raczej będzie gorzki i nie do zjedzenia!!!!
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;