Przepisy Kuchni Chińskiej

Pierożki Chińskie


SKŁADNIKI :


250 g mięsa mielonego

1 cebula

1 jajko

1 łyżka świeżego imbiru

15g - grzyby mun

sos sojowy

4-5 liści kapusty pekińskiej

1 białko

250 g mąki pszennej

100 g - mąka ryżowa

sól

słodko - kwaśny sos chilli


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 10 minutach, gdy będą miękkie.

2.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz ryżową. Dodajemy całe jajko, około 1/1 łyżeczki soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby uzyskać ciasto. Gdy ciasto wychodzi za twarde, dolewamy trochę wody. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na bok.

3.
Cebulę kroimy w kostkę, imbir szatkujemy na tarce, kapustę pekińską oraz grzyby mun siekamy.

4.
Na gorącym oleju szklimy cebulę, do której dodajemy mielone mięso. Smażymy około 5 minut rozdrabniając mięso.


5.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pociętą kapustę pekińską, grzyby mun oraz imbir. Dodajemy około łyżkę soli oraz troszkę sosu słodko - kwaśnego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 7-8 minut. Podsmażony farsz przerzucamy do osobnej miski i pozostawiamy, aby wystygł.


6.
Na posypaną mąką deskę, układamy połowę wcześniej wyrobionego ciasta. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym cieście, wycinamy kółka.


7.
Do wcześniej przygotowanego farszu, dodajemy białko, całość dokładnie mieszamy.


8.
Wycięte krążki o średnicy około 5 cm, kładziemy na dłoń, dodajemy łyżeczkę farszu i skręcamy w sakiewkę. Czynność powtarzamy z resztą ciasta oraz farszu.


9.
Do gotującej się wody wrzucamy pierożki. Gotujemy około 1-2 minuty, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Za pomocą cedzaka wyciągamy pierożki i układamy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru wody. Gotowe chińskie pierożki podajemy z sosem sojowym. Smacznego!


Przepis Video :


 

Chińska potrawa

Pierożki Chińskie

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.