SKŁADNIKI :
150g piersi z kurczaka
dymka
50g pędów bambusa
10g grzybów mun
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
czosnek
łyżeczka imbiru
sól
pieprz
400g mąki przennej
jajko
gorąca woda
2 łyżki oleju ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowujemy farsz. Do miski wrzucamy kurczaka, dymke, czosnek, imbir. Całosć solimy, pieprzymy, doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego oraz łyżką oleju sezamowego.
2. Wyrabiamy ciasto. Łączymy 400g mąki pszennej z gorącą wodą, 2 łyżkami oleju ryżowego, dodajemy jajko, solimy. Całosć wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi.
3. Pierożki układamy na parowniku bambusowym i gotujemy na parze przez około 10 minut.
4. Pierożki podajemy z sosem sojowym lub innym dipem.
Przepis Video :
Pierożki Dim Sum z Kurczakiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.