Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Pierożki Dim Sum z Kurczakiem i Kapustą Pekińską

SKŁADNIKI:

Farsz:

300g piersi kurczaka

4 duże liście kapusty pekińskiej

10g grzybów mun

50g makaronu chow mein

łyżeczka czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki sosu sojowego

szczypta soli

łyżeczka czarnego pieprzu

Ciasto:

260g mąki pszennej

130ml letniej wody

1 kieliszek oliwy

szczypta soli

Dip:

łyżka sosu sojowego

pół łyżeczki sosu sambal oelek

łyżka octu ryżowego

odrobina soku z limonki

5-6 łyżek wody

Akcesoria:

parownik bambusowy

papier do pieczenia

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Ciasto:

1.
W misce wymieszaj mąkę, wodę, oliwę oraz szczyptę soli. 

2. Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki.

3. Wyrobione ciasto, przykrywamy szmatką i odstawiamy na bok.

4. Stolnicę podsypujemy mąką, po czym wałkujemy ciasto bardzo cieńko.

5. Z ciastą wykrawamy kołą za pomocą szklanki.

Farsz:

6. Kurczaka oraz resztę składników farszu drobno siekamy.

7. Całość mieszamy w naczyniu, po czym doprawiamy winem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem.

8. Tak przygotowany farsz, odstawiamy do lodówki na jakiś czas.

Dip:

9. W miseczce mieszamy wszystkie składniki.

Całość:

10. Na wcześniej przygotowane placki nakładamy farsz i sklejamy pierożki w harmonijkę.

11. Parownik bambusowy wykładamy papierem do pieczenia w którym robimy dziórki, aby para mogła się przedostać.

12. Układamy pierożki na obu piętrach parownika, tak aby się nie stykały.

13. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do gotowania, po czym ustawiamy parownik i parujemy przez około 10 minut.

14. Gotowe pierożki dim sum podajemy z sosem do namaczania. Smacznego !

 Pierożki Dim Sum z Kurczakiem i Kapustą Pekińską

Pierożki Dim Sum z Kurczakiem i Kapustą Pekińską

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl