SKŁADNIKI:
krewetki tygrysie
mąka
sos sojowy
sos ostrygowy
ocet winny (mirin)
ocet ryżowy
sos rybny
szalotka
dymka
papryczka chili
sos chili
kolendra
cukier palmowy
sól
wrzątek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zaczynamy od ciasta. Wyrabiamy je z mąki, soli i gorącej wody. Ugniatamy w jednolity elastyczny kształt. Po czym odstawiamy na 30 minut.
2. Krewetką usuwamy pancerze i ogonek. Następnie przecinamy na grzbiecie aby usunąć wnętrzności. Oczyszczone krewetki przekładamy do miseczki i posypujemy solą, skrapiamy octem Mirin oraz sosem sojowym.
3. Wałkujemy ciasto na cienki placek. Po czym wygniatamy okrągłe fragmenty.
4. Następnie na każdym kładziemy krewetkę i zawijamy w sakiewkę. Do parownika bambusowego wkładamy na spód podziurkowany papier do pieczenia. Przekładamy krewetki do parownika bambusowego. Gotujemy na parze około 10 minut.
5. Przygotowujemy dressing. Do miseczki wrzucamy pokrojoną dymkę, kolendrę, odrobinę sosu chili, starty czosnek, imbir, ocet ryżowy, sos sojowy oraz sos rybny. Mieszamy i gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Pierożki na Parze z Krewetkami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.