Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Pierożki Po Chińsku

SKŁADNIKI :

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ryżowej


100ml wody

300g ugotowanej wieprzowiny

50g posiekanych pędów bambusa

3 łyżki posiekanej dymki

1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1/2 łyżeczki ostrej papryki chili

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie półwytrawne sherry)

1 łyżka mielonego imbiru


ubite białko

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Drobno kroimy 300 gram ugotowanej wieprzowiny. Do mięsa dodajemy 3 łyżki drobno posiekanej dymki, 50 gram posiekanych pędów bambusa, 1 łyżkę wina ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków. Do całości dodajemy wcześniej ubite białko kurze. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolity farsz. 

2.
Do większej miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej oraz 1/2 szklanki mąki ryżowej. Dodajemy odrobinę soli. Wlewamy około 100 ml wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie ale nie będzie się lepić. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.

3.
Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta na grubość około 2 mm wycinamy szklanką o średnicy 7 cm krążki. Na środku każdego krążka łyżeczką kładziemy odrobinę farszu mięsnego, po czym zaciskamy ciasto na górze. Czynność tą powtarzamy z resztą ciasta oraz farszu.

4.
Na garnek z gotującą się wodą nakładamy parownik bambusowy, na którym następnie układamy pierożki i gotujemy je pod przykryciem przez około 15 minut. Gotowe pierożki po chińsku serwujemy wraz z sosem sojowym. Smacznego :)

Przepis Video :


Chińska potrawa

Pierożki Po Chińsku

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl