SKŁADNIKI:
pierś z kaczki
50g mąki
pół ogórka
szczypiorek
sałata lodowa
łyżeczka sosu hoi sin
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki mirin
łyżeczka sosu chili
kilka kropel oleju sezamowego
łyżeczka cukru palmowego
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozpoczynamy od przygotowania w miseczce marynaty. Do cukru palmowego dodajemy: sos ostrygowy, wino ryżowe (mirin), sos sojowy, sos hoi sin i sos chili. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
2. Piersi kaczki nacinamy ukośnie na krzyż. Nacięte piersi namaczamy w przygotowanym sosie na dwie godziny, co jakiś czas obracając. W tym czasie kroimy ogórka w paseczki.
3. Następny krok to placuszki. Wyrabiamy je z mąki, soli i gorącej wody. Mieszamy a później ugniatamy w jednolitą elastyczną formę. Po czym formujemy małe placuszki, które skrapiamy na wierzchu olejem sezamowym, po czym układamy na nich podobnej wielkości placuszek. Rozwałkowujemy placuszki na średnicę 15-20cm.
4. Zamarynowane mięso kaczki wkładamy do miseczki żaroodpornej i pieczemy w piekarniku 20-25 minut, w temperaturze 210°C. W trakcie pieczenia dwukrotnie smarujemy mięso marynatą.
5. Placuszki przypiekamy na patelni aby lekko się zarumieniły. Upieczoną kaczkę, po 5 minutach od wyjęcia kroimy na większe plasterki.
6. Przypieczone placuszki rozdzielamy i nakładamy plastry kaczki, szczypiorku i ogórka. Na koniec polewamy sosem hoi sin i zwijamy. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Pierś z Kaczki Po Pekińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.