SKŁADNIKI:
pierś z kaczki
sok z wyciśniętych 2-3 pomarańczy
1 pomarańcz
niewielki kawałek imbiru
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łodygi trawy cytrynowej
2-3 gwiazdki anyżu
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru trzcinowego
natka pietruszki
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś kaczki od storny skórki nacinamy w kratkę i solimy. Odkładamy na 15 minut.
2. Po tym czasie smażymy kaczkę na skórze w oliwie około 6 minut.
3. Papryczkę chili kroimy w plasterki, imbir kroimy w zapałki, łodygę trawy cytrynowej uderzamy aby uwloniła aromat.
4. Obracamy kaczkę na drugą stronę, dodajemy przygotowane warzywa oraz doprawiamy sosem rybnym.
5. Do smażonej kaczki dodajemy sok z pomarańczy, pokrojony czosnek oraz 3 gwiazdki anyżu.
6. Pomarańcz obieramy ze skórki i dodajemy do duszonej kaczki. Chwilę dusimy mieszając. Kaczkę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojoną zieloną pietruszką. Smacznego!
Przepis Video :
Pierś z Kaczki w Pomarańczach
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.