Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Pikantne Krewetki Po Syczuańsku

Bardzo dobra potrawa kuchni chińskiej, a dokładnie regionu Syczuan, który słynie z bardzo pikantnych potraw. W tym przepisie została wykorzystana pasta chilli z soją, ale śmiało można ją zastąpić koreańską pastą gochujang. Obie wersje sprawdzają się idealnie do przygotowania tej chińskiej potrawy.

SKŁADNIKI :


1 1/2 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki imbiru, drobno posiekanego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka czosnku, grubo posiekanego

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

2 łyżki cebulki dymki, drobno posiekanej

2 łyżeczki cukru

450g obranych krewetek królewskich

2 łyżeczki pasty chilli z soją (opcjonalnie gochujang)

2 łyżeczki oleju sezamowego

gałązki kolendry do przybrania

2 łyżeczki czarnego chińskiego octu lub octu jabłkowego


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 


1.
Na rozgrzany wok wlewamy 1 1/2 łyżki oleju arachidowego. Następnie na rozgrzany olej (kiedy zacznie dymić), dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej dymki, 2 łyżki drobno posiekanego imbiru oraz 1 łyżkę grubo posiekanego czosnku. Całość smażymy mieszając, aż zacznie się wydobywać aromat (około 30 sekund).

2.
Do woka dodajemy krewetki królewskie, cały czas mieszając smażymy je około 1 minutę. Po czym dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki pasty chili z soją, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oleju sezamowego oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty.

3.
Po usmażeniu i wymieszaniu się wszystkich składników pikantne krewetki po syczuańsku podajemy posypane kolendrą.

 Pikantne Krewetki Po Syczuańsku

Pikantne Krewetki Po Syczuańsku
Przepis znajduje się na blogu:
Podróże Kulinarne
 

Komentarze   

 
0 #2 Natalia 2019-06-14 11:58
Pycha :)
 
 
0 #1 jacek 2015-11-05 13:46
Krewetki należy obtoczyć w masie mąki kukurydzianej + jajko + woda i podsmażyć na oleju, potem dopiero wrzucić do sosu.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl