Bardzo dobra potrawa kuchni chińskiej, a dokładnie regionu Syczuan, który słynie z bardzo pikantnych potraw. W tym przepisie została wykorzystana pasta chilli z soją, ale śmiało można ją zastąpić koreańską pastą gochujang. Obie wersje sprawdzają się idealnie do przygotowania tej chińskiej potrawy.
SKŁADNIKI :
1 1/2 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki imbiru, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka czosnku, grubo posiekanego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
2 łyżki cebulki dymki, drobno posiekanej
2 łyżeczki cukru
450g obranych krewetek królewskich
2 łyżeczki pasty chilli z soją (opcjonalnie gochujang)
2 łyżeczki oleju sezamowego
gałązki kolendry do przybrania
2 łyżeczki czarnego chińskiego octu lub octu jabłkowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na rozgrzany wok wlewamy 1 1/2 łyżki oleju arachidowego. Następnie na rozgrzany olej (kiedy zacznie dymić), dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej dymki, 2 łyżki drobno posiekanego imbiru oraz 1 łyżkę grubo posiekanego czosnku. Całość smażymy mieszając, aż zacznie się wydobywać aromat (około 30 sekund).
2. Do woka dodajemy krewetki królewskie, cały czas mieszając smażymy je około 1 minutę. Po czym dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki pasty chili z soją, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oleju sezamowego oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty.
3. Po usmażeniu i wymieszaniu się wszystkich składników pikantne krewetki po syczuańsku podajemy posypane kolendrą.
Pikantne Krewetki Po Syczuańsku
Przepis znajduje się na blogu: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.