SKŁADNIKI:
250g mielonego mięsa
około 300g ryżu ugotowanego i schłodzonego
kawałek imbiru – posiekany
2 papryczki chili – posiekane
pół cebuli pokrojonej w kostkę
2 jajka – roztrzepane
kilka krewetek
100g zielonego groszku (mrożony)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
szczypiorek, pokrojony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewamy patelnie wok (tym razem potrzebujemy nieco maniejszą temperaturę smażenia aby uniknąć rozgotowania). Na początku wrzucamy zielony groszek. Następnie wrzucamy posiekany imbir i papryczki chili. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy i mieszamy.
2. Roztrzepane jajko wlewamy do warzyw i mieszamy. Dodajemy ugotowany (schłodzony) ryż, krewetki i mięso mielone.
3. Na koniec doprawiamy jasnym sosem sojowym, sosem słodko-kwaśnym. Dodajemy szczypiorek, chwilę wszystkie składniki smażymy i mieszamy. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Ryż Po Kantońsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.