logo

Ryż Smażony z Jajkiem Po Chińsku

Smaczny i szybki w przygotowaniu ryż smażony z jajkiem po chińsku. Jest jednym z tych dań, które zajmuje zaledwie kilka chwil (nie licząc gotowania ryżu), a smak tej chińskiej potrawy jest bardzo dobry.

SKŁADNIKI :


150 g długoziarnistego ryżu jaśminowego

3 rozmącone jajka

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 cebule dymki, drobno posiekane

125 g podgotowanego groszku

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta soli do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 

1. Długoziarnisty ryż gotujemy według wskazówek producenta. Jest to zazwyczaj 10 do 12 minut, po czym odcedzamy go, płuczemy zimną wodą (aby się trochę zahartował) i po raz kolejny odcedzamy.

2. Rozmącone jajka podgrzewamy na patelni (na małym ogniu), aż lekko się zetną, po czym odstawiamy je na bok.

3. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy przez około 1-2 minuty czosnek, 2 łyżki pokrojonej dymki oraz groszek. Po upływie tego czasu dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy całość.

4. Dodajemy wcześniej podsmażone jajka, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami pokrojonej dymki. Chińskie danie proste i szybkie gotowe.

Ryż Smażony z Jajkiem Po Chińsku

Ryż Smażony Z Jajkiem Po Chińsku
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
+2 #6 mateusz1988 2015-07-03 09:34
nie dodawajcie do chińskich dań groszku z puszki, to zupełnie inny smak i psuje całe danie! Ja raz zrobiłem ryż po kantońsku z groszkiem z puszki i to była porażka. Tylko mrożony albo jeszcze lepiej świeży :lol:
 
 
+1 #5 Mary 2014-09-12 02:46
a co z jajakami????... pozwole sobie uzupelnic...jaj ka..smazymy jak na omlet i nastepnie zwijamy w rulonik i cieniutko kroimy..to przepis mojej przyjaciolki z Chin..pokrojony omlet dodajemy do ryzu..na koniec groszek z puszki ,zeby sie nie rozkleil..pozdr awiam serdecznie :))))
 
 
+3 #4 Guest 2014-04-16 12:44
Żaden Chińczyk nie płucze ryżu :sigh: ryz gotuje sie do sypkosci, po czym wstawia sie go pod kołderke zeby ryz doszedł . Pózniej widelcem wzrusza sie ryz aby znowu był sypki :)
 
 
-1 #3 Dawid123 2014-04-02 07:49
Marti oczywiście że można dodać groszek, najlepiej pod koniec gotowania, żeby nie zrobił się 'ciapowaty' ;)
 
 
-3 #2 Marti 2014-03-31 21:34
ciekawe jak smakuje i czy mozna dac groszek z puszki ?
 
 
+1 #1 irak 2014-01-18 11:35
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :roll:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;