Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Ryż Smażony z Jajkiem Po Chińsku

Smaczny i szybki w przygotowaniu ryż smażony z jajkiem po chińsku. Jest jednym z tych dań, które zajmuje zaledwie kilka chwil (nie licząc gotowania ryżu), a smak tej chińskiej potrawy jest bardzo dobry.

SKŁADNIKI :


150 g długoziarnistego ryżu jaśminowego

3 rozmącone jajka

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 cebule dymki, drobno posiekane

125 g podgotowanego groszku

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta soli do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 

1. Długoziarnisty ryż gotujemy według wskazówek producenta. Jest to zazwyczaj 10 do 12 minut, po czym odcedzamy go, płuczemy zimną wodą (aby się trochę zahartował) i po raz kolejny odcedzamy.

2. Rozmącone jajka podgrzewamy na patelni (na małym ogniu), aż lekko się zetną, po czym odstawiamy je na bok.

3. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy przez około 1-2 minuty czosnek, 2 łyżki pokrojonej dymki oraz groszek. Po upływie tego czasu dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy całość.

4. Dodajemy wcześniej podsmażone jajka, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami pokrojonej dymki. Chińskie danie proste i szybkie gotowe.

Ryż Smażony z Jajkiem Po Chińsku

Ryż Smażony Z Jajkiem Po Chińsku
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;