SKŁADNIKI :
150g długoziarnistego ryżu jaśminowego
3 łyżki oleju arachidowego
1/2 cebuli, pokrojonej na większe kawałki
250g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki
4 pieczarki, pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 pomidory, bez skóry i pestek, posiekane
60g ugotowanego groszku
2 rozbite jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy 250 gram polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki, oraz 1/2 cebuli pokrojonej w większe kawałki.
2. Po około 3-4 minutach smażenia do woka dodajemy 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki, a także 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Po około minucie do patelni wok dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru, wraz z 1 łyżką jasnego sosu sojowego. Całość smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty.
3. Następnie dodajemy 2 pomidory, obrane, bez nasion, drobno posiekane, 60 gram groszku wcześniej przegotowanego, oraz 150 gram wcześniej ugotowanego ryżu długoziarnistego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż z wieprzowiną przekładamy do osobnego naczynia.
4. W woku smażymy 2 rozmącone jajka. Jak tylko jajka będą w połowie ścięte dodajemy wcześniej przysmażany ryż wraz z wieprzowiną i warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy po czym podajemy gorące. Smacznego :)
Dobra rada: ryż podczas gotowania lepiej przygotować nieco twardszy niż zazwyczaj, a po wyciągnięciu z wody przelać przez sitko zimną wodą.
Przepis Video :
Ryż Smażony z Wieprzowiną