Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Ryż Smażony z Wieprzowiną

SKŁADNIKI :

150g długoziarnistego ryżu jaśminowego

3 łyżki oleju arachidowego

1/2 cebuli, pokrojonej na większe kawałki

250g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki

4 pieczarki, pokrojone w plasterki

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 pomidory, bez skóry i pestek, posiekane

60g ugotowanego groszku

2 rozbite jajka

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego, na którym  smażymy 250 gram polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki, oraz 1/2 cebuli pokrojonej w większe kawałki.

2.
Po około 3-4 minutach smażenia do woka dodajemy 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki, a także 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Po około minucie do patelni wok dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru, wraz z 1 łyżką jasnego sosu sojowego. Całość smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty.

3.
Następnie dodajemy 2 pomidory, obrane, bez nasion, drobno posiekane, 60 gram groszku wcześniej przegotowanego, oraz 150 gram wcześniej ugotowanego ryżu długoziarnistego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż z wieprzowiną przekładamy do osobnego naczynia.

4.
W woku smażymy 2 rozmącone jajka. Jak tylko jajka będą w połowie ścięte dodajemy wcześniej przysmażany ryż wraz z wieprzowiną i warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy po czym podajemy gorące. Smacznego :)

D
obra rada: ryż podczas gotowania lepiej przygotować nieco twardszy niż zazwyczaj, a po wyciągnięciu z wody przelać przez sitko zimną wodą.

Przepis Video :


Ryż Smażony z Wieprzowiną

Ryż Smażony z Wieprzowiną

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;