SKŁADNIKI:
1 stek - rostbef wołowy
orzechy włoskie
2 łyżeczki miodu
migdały
oliwa z oliwek
1 łyżkę sosu worchester
2 łyżki sezamu
mieszanka sałat
100g kiełek
1 łyżkę sosu sojowego
1 papryczka chili
kawałek 2 cm imbiru
1 łyżkę octu z białego wina
1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków
sok z 1/2 limonki
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowanie dresingu. Drobno kroimy papryczkę chili, ścieramy korzeń imbiru. Przekładamy do miseczki i doprawiamy oliwią z oliwek, sosem sojowym, sosem worchester i octem winnym. Po czym dodajemy miód i sok z limonki - dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.
2. Następnie mięso wołowe nacieramy z obu stron solą i przyprawą 5 smaków. Po czym smażymy na rozgrzanym oleju po minucie na każdej ze stron i posypujemy sezamem. Po smażeniu odkładamy mięso na kilka minut.
3. Na drugiej patelni prażymy razem orzechy włoskie, migdały i sezam.
4. Następnie wołowinę kroimy w plastry o grubości 0,5cm.
5. Na półmisku układamy mieszankę sałat oraz groszek cukrowy, troszkę selera i kiełki fasoli mung. Następnie nakładamy pokrojonego rostbefa. Posypujemy prażonymi orzechami i polewamy przygotowanym dresingiem. Smacznego!
Przepis Video :
Sałatka z Wołowiną i Orzechami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.