SKŁADNIKI:
200g schabu
1/2 papryki
5 pieczarek
1/2 marchewki
100g mieszanki chińskiej
SOS:
150 ml bulionu z kostki pho
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu chili sriracha
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 łyżka sosu ostrygowego
1 ząbek czosnku
1 ząbek imbiru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sezamu
olej sezamowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Warzywa i mięso kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem. Ścieramy czosnek i imbir na tarce do miseczki z sosem i odkładamy.
2. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego i smażymy schab. Po usmażeniu odkładamy na bok.
3. Myjemy patelnie, rozgrzewamy i tak samo smażymy warzywa. Po 5 minutach dodajemy schab. Smażymy jeszcze 2 minuty i zalewamy nasza mieszanką. Całość dusimy około 5 minut i podajemy z białym ryżem.
Przepis Video :
Schab Sezamowy w Ciemnym Sosie Sojowym
Komentarze
Sam zapach sosu unosil sie po calym domu zanim potrawa byla calkiem gotowa. Do tego podalam ryz Basmati ..........
Podsumowujac : pyszne i gone polecenia
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.