SKŁADNIKI :
500g mięsa gulaszowego wieprzowego
1 duży por
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 cukinia
2 papryczki pepperoni
25g imbir
50g pędów bambusa
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu winnego, białego
200ml wody
olej
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso minimum pół godziny.
2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pędy bambusa kroimy w paseczki.
3. W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Na patelni wok rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Seczuańska Wieprzowina
Przepis Pani Pauliny Caban - Blog Przepisoteka
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.