Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Seczuańska Wieprzowina

SKŁADNIKI :   

500g mięsa gulaszowego wieprzowego

1 duży por

2 czerwone papryki

2 marchewki

1 cukinia

2 papryczki pepperoni

25g imbir

50g pędów bambusa

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżka octu winnego, białego

200ml wody

olej

sól

pieprz


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso minimum pół godziny.

2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pędy bambusa kroimy w paseczki.

3. W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Na patelni wok rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

 Seczuańska Wieprzowina

Seczuańska Wieprzowina
Przepis Pani Pauliny Caban - Blog Przepisoteka

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;