SKŁADNIKI :
300-350 g chudej wołowiny
1 gruby na 2 palce plater świeżego ananasa
3-4 centymetrowy kawałek korzenia świeżego imbiru,
1 duża cebula
1 łyżeczka sosu sambal oelek
1 łyżeczka oleju
3 łyżeczki mleka kokosowego
1 łyżeczka sosu rybnego
3 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Wołowinę tniemy na cieniutkie paski, po czym wkładamy do miseczki, dodajemy sezam, miód, mleko, sos rybny, sambal oelek oraz olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
2. W międzyczasie cebulę kroimy w ćwiartki, ananasa kroimy w kostkę, imbir obieramy ze skórki, po czym kroimy w cienkie plasterki. Całość odkładamy na bok.
3. Na patelni wok rozgrzewamy odrobinę oleju. Na początku podsmażamy cebulę przez około 2 minuty, kolejno dodajemy mięso, smażymy przez 8-10 minut co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy imbir oraz ananas, smażymy całość razem następne 4-5 minut.
4. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smażona Wołowina w Sezamie z Ananasem
Przepis Konkursowy Pani Bogumiły Rybarczyk
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.