Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Smażony Ryż z Jajkiem

SKŁADNIKI :

150g długoziarnistego ryżu, ugotowanego

3 rozmącone jajka

2 łyżki oleju arachidowego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 posiekane dymki

120g zielonego groszku

1 łyżka jasnego sosu sojowego

sól do smaku

poszatkowana dymka do przybrania

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na patelni z powłoką teflonową smażymy powoli 3 rozmącone jajka. Po ich usmażeniu jajka odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, na który wrzycamy 2 drobno posiekane ząbki czonku, 2 drobno pokrojone dymki, oraz 125 gram groszku. Wszystko razem smażymy mieszając około 1-2 minuty.

2. Po przesmażeniu warzyw do woka dodaję 150 gram wcześniej ugotowanego ryżu długoziarnistego (Ryż powinien być lekko twardy, po ugotowaniu zlany zimną wodą aby się nie rozwalał na patelni). Po wymieszaniu i pogrzaniu ryżu, do woka dodajemy wcześniej usmażone jajka, i mieszamy aby jajko ładnie się nam rozeszło po tym ryżu.

3.
Do ryżu dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, oraz szczyptę soli do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy aby sos się rozszedł po ryżu. Ryż przyzdabiamy poszatkowaną dymką. Smacznego :)

Przepis Video :


Smażony Ryż z Jajkiem

Smażony Ryż z Jajkiem

Komentarze   

 
0 #1 knurr 2017-04-19 13:33
:-) ryż wolę od ziemniaków,możn a się tym najeść ,polecam.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl