SKŁADNIKI :
150g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
3 rozmącone jajka
2 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 posiekane dymki
120g zielonego groszku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól do smaku
poszatkowana dymka do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na patelni z powłoką teflonową smażymy powoli 3 rozmącone jajka. Po ich usmażeniu jajka odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, na który wrzycamy 2 drobno posiekane ząbki czonku, 2 drobno pokrojone dymki, oraz 125 gram groszku. Wszystko razem smażymy mieszając około 1-2 minuty.
2. Po przesmażeniu warzyw do woka dodaję 150 gram wcześniej ugotowanego ryżu długoziarnistego (Ryż powinien być lekko twardy, po ugotowaniu zlany zimną wodą aby się nie rozwalał na patelni). Po wymieszaniu i pogrzaniu ryżu, do woka dodajemy wcześniej usmażone jajka, i mieszamy aby jajko ładnie się nam rozeszło po tym ryżu.
3. Do ryżu dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, oraz szczyptę soli do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy aby sos się rozszedł po ryżu. Ryż przyzdabiamy poszatkowaną dymką. Smacznego :)
Przepis Video :
Smażony Ryż z Jajkiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.