Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Tapioka z Gotowanymi Jabłkami i Morelami

SKŁADNIKI :

70 g (1/2 szklanki) tapioki namoczonej na noc w dużej ilości wody

500ml mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżka masła

2 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy albo cukru trzcinowego

12-15 suszonych bio moreli (niesiarkowanych) namoczonych na noc w szklance soku pomarańczowego

2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki

1/2 szklanki wody

kawałek kory cynamonowej

łyżka miodu lub syropu z agawy

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W rondelku umieszczamy odsączona tapiokę razem z mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień aby wlać miód, syrop z agawy lub cukier. Gotujemy 10 minut, co jakiś czas mieszając, po czym odstawiamy do ochłodzenia.

2. Namoczone morele kroimy na połówki. W rondelku umieszczamy owoce, sok z namaczania moreli, pół szklanki wody, miód (lub syrop z agawy) i korę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.

3. Ochłodzoną tapiokę przekładamy warstwami z ugotowanymi owocami, polewamy syropem. Smacznego!
Można też całość umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym łyżką masła, polać kompotem z jabłek i moreli. Piec 15 minut w temp. 180C.

Tapioka z Gotowanymi Jabłkami i Morelami

Tapioka z Gotowanymi Jabłkami i Morelami
Przepis z bloga: PodróżeKulinarne

Komentarze   

 
0 #1 990 volt 2017-04-18 13:17
wspaniale to smakuje ,zrobiłem dziś ,wszyscy jedli i im smakowało.polec am.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl