SKŁADNIKI :
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
papryczka chili
marchew
pół papryki zielonej i zółtej
25g grzybów mun
1-2 łyżeczki cukru
kiełki fasoli mung
pędy bambusa
sos sojowy ciemny
sos sojowy jasny
sos sambal oelek
ocet ryżowy
makaron błyskawiczny
olej sezamowy
olej rzepakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku gotujemy makaron, trwa to moment, po czym dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
2. Następnie czosnek i imbir siekamy, paprykę chili kroimy w plasterki. Marchew kroimy w cieniutkie paski, zieloną i żółtą paprykę kroimy w paski. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i po namoczeniu kroimy na paski.
3. Rozgrzewamy patelnię wok i wlewamy olej. Wrzucamy warzywa, w kolejności: imbir, czosnek, chili i marchewka, po chwili dodajemy żółtą i zieloną paprykę.
4. Do warzyw dodajemy niewielką ilość ciemnego i jasnego sosu sojowego, chwile smażymy. Po czym dodajemy grzyby mun, kiełki fasoli mung, pędy bambusa.
5. Następnie dodajemy przygotowany makaron i odrobinę oleju sezamowego, cukru i sosu sambal oelek. Smażymy i mieszamy przez chwilę. Gotowe! Jest to danie, które można dostosować do indywidualnych składników. Smacznego :)
Przepis Video:
Wegetariański Chow Mein
Komentarze
Dzięki i pozdrawiam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.