SKŁADNIKI :
40 dag chudego mięsa wieprzowego
1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna)
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
0,5 łyżeczki imbiru mielonego
ok. 400 ml bulionu
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy w cienkie plasterki, następnie w kostkę. Smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
2. Po odparowaniu wody z mięsa, dodajemy warzywa i wlewamy 300ml bulionu. Doprawiamy sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, imbirem. Dusimy do momentu zmiękczenia warzyw i mięsa.
3. W momencie wyparowania bulionu, dolewamy resztę bulionu.
4. W celu zgęszczenia sosu dodajemy do niego mąkę z wodą.
5. Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)
Wieprzowina 5 Smaków
Przepis konkursowy ze strony: Fabryka Pomysłów