SKŁADNIKI :
300g piersi z kurczaka, pokrojonej na drobne kawałki
350g wieprzowiny, pokrojonej na cienkie paski
15 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
60ml sosu ostrygowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie wrzucamy kurczaka oraz wieprzowinę, smażymy mieszając około 2 minuty.
2. Po 2 minutach dodajemy 15 pieczarek, czerwoną paprykę oraz średnia cebulę. Całość smażymy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
3. Po 3 minutach dodajemy sos sojowy oraz sos ostrygowy. Całość dusimy przez około 2 minuty cały czas mieszając.
4. W międzyczasie mieszamy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z jedną łyżką wody. Rozpuszczoną skrobię wlewamy do patelni wok, po czym mieszamy. Po minucie smażenia, chińskie danie jest gotowe. Smacznego :)
Przepis Video :
Wieprzowina i Kurczak Po Chińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.