SKŁADNIKI:
300g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cieńkie plastry
20g grzybów mun nitek, zalane gorącą wodę, odcedzone
pół zielonego ogórka, pokrojonego w paski
papryka, pokrojona w paski
marchewka, pokrojona w paski
2 jajka, roztrzepane z szczyptą soli
kilka liści sałaty lodowej
sczypiorek
olej arachidowy do smażenia
placki Dan Bing
Marynata:
2 łyżki imbiru drobno posiekanego
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka sosu sambal oelek
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
Sos Do Woka:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru palmowego
łyżka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżkach zimnej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Myjemy i kroimy warzywa, odstawiamy na bok.
2. Mieszamy składniki marynaty, po czym wlewamy do przygotowanego wcześniej mięsa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Łączymy wszystkie sosy, po czym wlewamy skrobię z wodą. Dokładnie wszystko mieszamy tak, aby nie było grudek.
4. Na woku smażymy roztrzepane jajko, po chwili sciągamy i odstawiamy na bok.
5. Dolewamy łyżkę oleju arachidowego, smażymy wieprzowinę, po czym sciągamy i odstawiamy na bok.
6. Smażymy marchewkę, paprykę oraz grzybki mun.
7. Do usmażonych warzyw dodajemy wcześniej usmażoną wieprzowinę oraz jajko. Po chwili wlewamy przygotowany sos do woka, dokładnie mieszamy. Na koniec smażenia do woka dodajemy zielonego ogórka i podgrzwamy jeszcze chwilę.
8. Na placku Dan Bing układamy sałatę, następnie przekładamy wieprzowinę Moo Shu z warzywami. Całość posypujemy dymką. Placek zawijamy jak tortille.
Wieprzowina Moo Shu Zawijana w Placki Dan Bing