Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Wieprzowina Po Chińsku

SKŁADNIKI MARYNATY:

400-450g szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski

2 łyżki ciemnego sos sojowego

skrobia kukurydziana

SKŁADNIKI NA SOS:

500ml wody

kostka rosołowa

ciemny sos sojowy

jasny sos sojowy

2 łyżki octu ryżowego

łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki cukru

4 ząbki czosnku

imbir

3-5 suszone papryczki chili

SKŁADNIKI:

czerwona papryka pokrojona w kostkę

cukinia pokrojona na pół talarki

pędy bambusa

ziarna sezamu


orzechy nerkowca

ugotowany ryż

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Marynujemy mięso. Do naczynia z wieprzowina dodajemy: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżkę skrobi kukurydzianej. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

2. Przygotowujemy sos. W mikserze mielimy czosnek, imbir, papryczki chili. Do garnka wlewamy około 500ml wody i stawiamy na ogniu. Gdy woda będzie ciepła dodajemy: kostkę rosołową, trochę ciemnego i jasnego sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do garnka wrzucamy zmiksowaną zawartość czosnku, imbiru i chili. Całość zagotowujemy.

3. Rozgrzewamy patelnię wok i najpierw prażymy orzechy nerkowca oraz ziarna sezamu. Następnie wykładamy zawartość do innego naczynia.

4. Rozgrzewamy ponownie patelnie wok, wlewamy olej i smażymy wieprzowinę. Po chwili smażenia dodajemy do wieprzowiny chochlę przygotowanego sosu. Mięso przekładamy do naczynia.

5. Następnie taką samą metodą przygotowujemy warzywa. Wrzucamy paprykę czerwoną, cukinię, plastry bambusa. Po chwili smażenia dodajemy z powrotem wieprzowinę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy kolejną porcję przygotowanego sosu i zagęszczamy.

WAŻNE: Do zagęszczenia sosu używamy, łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w podobnej proporcji wody.

6. Na koniec danie posypujemy prażonymi orzechami nerkowca i sezamu. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego:)

Przepis Video :


 Wieprzowina Po Chińsku

Wieprzowina po Chińsku

Komentarze   

 
0 #11 Robert 2018-02-17 08:46
Przepis jak najbardziej ok ale koleś chyba z rynsztoku ? Na studiach Cie uczyli (baaam, wjeżdża, etc.....) masakra z kolesia
 
 
+1 #10 Darek 2017-06-13 13:06
Bardzo dobry przepis żeby nie ten pożal się boże kucharz może niech on nie komentuje co robi bo to żenada jest
 
 
0 #9 kawka12 2017-04-19 13:13
czy jak dodam chilli to tego zabardzo nie doprawie.
 
 
+2 #8 Anita 2016-05-25 18:31
To było przepyszne! Świetny przepis.
 
 
+2 #7 mat 2016-01-24 17:48
:) super przepis, uwielbiam to :)
 
 
+1 #6 kosa 2015-01-24 16:55
Pyszne. Dla delikatnych podniebień polecam dodać mniej chili :).
 
 
0 #5 Jarek 2014-11-25 19:20
Dzisiaj przetestowałem to danie - jest bardzo dobre, smak trochę podobny do Kung Pao z Waszej strony, ale zdecydowanie mniej słone i przez bulion więcej sosu.
 
 
+2 #4 gosia 2014-07-06 12:36
:P cudowne właśnie skończyłam robić... ;-)
 
 
+2 #3 mark 2014-03-11 17:34
kurde, jestes mistrzem :) cale zycie szukam jak zrobic prawdziwe mieso po chinsku i prosze Twoj filmik to jest to :)
 
 
+3 #2 kama 2014-02-06 18:21
dzisiaj robilem,rewelac ja!!! :lol:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;