SKŁADNIKI MARYNATY:
400-450g szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
2 łyżki ciemnego sos sojowego
skrobia kukurydziana
SKŁADNIKI NA SOS:
500ml wody
kostka rosołowa
ciemny sos sojowy
jasny sos sojowy
2 łyżki octu ryżowego
łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki cukru
4 ząbki czosnku
imbir
3-5 suszone papryczki chili
SKŁADNIKI:
czerwona papryka pokrojona w kostkę
cukinia pokrojona na pół talarki
pędy bambusa
ziarna sezamu
orzechy nerkowca
ugotowany ryż
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marynujemy mięso. Do naczynia z wieprzowina dodajemy: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżkę skrobi kukurydzianej. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
2. Przygotowujemy sos. W mikserze mielimy czosnek, imbir, papryczki chili. Do garnka wlewamy około 500ml wody i stawiamy na ogniu. Gdy woda będzie ciepła dodajemy: kostkę rosołową, trochę ciemnego i jasnego sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do garnka wrzucamy zmiksowaną zawartość czosnku, imbiru i chili. Całość zagotowujemy.
3. Rozgrzewamy patelnię wok i najpierw prażymy orzechy nerkowca oraz ziarna sezamu. Następnie wykładamy zawartość do innego naczynia.
4. Rozgrzewamy ponownie patelnie wok, wlewamy olej i smażymy wieprzowinę. Po chwili smażenia dodajemy do wieprzowiny chochlę przygotowanego sosu. Mięso przekładamy do naczynia.
5. Następnie taką samą metodą przygotowujemy warzywa. Wrzucamy paprykę czerwoną, cukinię, plastry bambusa. Po chwili smażenia dodajemy z powrotem wieprzowinę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy kolejną porcję przygotowanego sosu i zagęszczamy.
WAŻNE: Do zagęszczenia sosu używamy, łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w podobnej proporcji wody.
6. Na koniec danie posypujemy prażonymi orzechami nerkowca i sezamu. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego:)
Przepis Video :
Wieprzowina Po Chińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.