SKŁADNIKI :
2 zielone papryki, pokrojone w cienkie paski
360g schabu, pokrojonego w cienkie paski
½ szklanki bulionu drobiowego (125 ml)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany (lub mielony czosnek)
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka sosu hoisin
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
sól i czarny pieprz dla smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy, 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy 360 gram schabu, 2 zielone papryki oraz jeden ząbek czosnku. Całość smażymy mieszając.
2. Po 2 minutach smażenia, dolewamy 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1 łyżeczkę białego octu winnego oraz 1 łyżkę sosu hoisin. Całość smażymy mieszając, około minutę.
3. Po minucie smażenia, przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem dla smaku. Dodajemy stopniowo skrobię kukurydzianą, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, chińskie danie jest gotowe.
Przepis Video :
Wieprzowina z Zieloną Papryką
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.