Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Wołowina Po Mongolsku

SKŁADNIKI MARYNATY:

300g udźca wołowego pokrojonego w cienkie paski

jasny sos sojowy

wino cherry bądź brandy - ewentualnie wino ryżowe

skrobia kukurydziana

SKŁADNIKI NA SOS:

2 łyżki sosu hoisin

2 łyżki jasnego sosu sojowego


2 łyżki wody

1 łyżka octu ryżowego

łyżka cukru - płaska

WARZYWA :

kawałek imbiru siekamy

3 ząbki czosnku siekamy

2-3 papryczki chili, pokrojone razem z nasionami

szczypiorek dymka

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Marynujemy wołowinę. Do średniej miseczki wkładamy pokrojone kawałki wołowiny, dodajemy kilka kropel jasnego sosu sojowego, odrobinę wina cherry i skrobi kukurydzianej. Zawartość dokładnie mieszamy i odstawiamy do marynowania na 20 minut.

2. Przygotowujemy sos. Łączymy składniki: 2 łyżki sosu hoisin, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę octu ryżowego i łyżkę cukru, ponownie mieszamy.

3. Rozgrzewamy patelnie wok i wlewamy olej. Na początek wrzucamy imbir oraz czosnek, chwilę smażymy. Po czym dodajemy marynowaną wołowinę. Gdy mięso się zarumieni wrzucamy papryczki chilli, cebulę dymkę. Następnie wlewamy przygotowany sos. Wszystko chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego :)

  Przepis Video :


 Wołowina Po Mongolsku

Wołowina Po Mongolsku

Komentarze   

 
0 #2 Pan Japan 2018-11-05 21:03
Fajny ten wok, ale na takim palniku nie wykorzystasz Pan całej jego mocy. Ale ogólnie ok. Ja bym dał czosnek trochę później, bo przesmażony może być gorzki
 
 
0 #1 skallar679 2017-04-19 13:18
:-) lubię chilli ,muszę tego spróbować,fajni e wygląda na zdjęciu.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl