SKŁADNIKI MARYNATY:
300g udźca wołowego pokrojonego w cienkie paski
jasny sos sojowy
wino cherry bądź brandy - ewentualnie wino ryżowe
skrobia kukurydziana
SKŁADNIKI NA SOS:
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu ryżowego
łyżka cukru - płaska
WARZYWA :
kawałek imbiru siekamy
3 ząbki czosnku siekamy
2-3 papryczki chili, pokrojone razem z nasionami
szczypiorek dymka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marynujemy wołowinę. Do średniej miseczki wkładamy pokrojone kawałki wołowiny, dodajemy kilka kropel jasnego sosu sojowego, odrobinę wina cherry i skrobi kukurydzianej. Zawartość dokładnie mieszamy i odstawiamy do marynowania na 20 minut.
2. Przygotowujemy sos. Łączymy składniki: 2 łyżki sosu hoisin, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę octu ryżowego i łyżkę cukru, ponownie mieszamy.
3. Rozgrzewamy patelnie wok i wlewamy olej. Na początek wrzucamy imbir oraz czosnek, chwilę smażymy. Po czym dodajemy marynowaną wołowinę. Gdy mięso się zarumieni wrzucamy papryczki chilli, cebulę dymkę. Następnie wlewamy przygotowany sos. Wszystko chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego :)
Przepis Video :
Wołowina Po Mongolsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.