Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Wołowina w Sosie Ostrygowym

Do tego dania najlepiej użyć sosu ostrygowego lepszej jakości np. Meakrua.

SKŁADNIKI :


450g steków z chudej wołowiny (polędwicy lub rostbef)

łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

łyżka wina ryżowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ewentualnie może być mąka ziemniaczana)

3 łyżki oleju arachidowego

3 łyżki sosu ostrygowego

półtorej dymki, posiekanej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mięso kroimy w paski o długości 5cm i grubości 5 mm, wzdłuż włókien.

2. Do naczynia z pokrojoną wołowiną wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe i dodajemy mąkę. Mieszamy składniki i odkładamy marynatę na 20 minut.

3. Rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych na patelni wok. Po czym wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż zbrązowieje.

4. Wyjmujemy wołowinę z woka i odcedzamy w sitku. Pozbywamy się wcześniejszego oleju na którym smażyliśmy.

5. Następnie wycieramy wok do sucha i rozgrzewamy bez oleju. Wtedy wlewamy sos ostrygowy i podgrzewamy aż zacznie ''bulgotać''.

6. W tym momencie wkładamy ponownie mięso do woka i mieszamy z sosem. Gotowe danie podajemy z ryżem, natomiast mięso posypujemy dymką. Smacznego! :)

Wołowina w Sosie Ostrygowym

Wołowina w Sosie Ostrygowym
Przepis z bloga :
Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #3 anika 2017-04-21 13:28
spróbowałam tego dania i mi bardzo smakowało.
 
 
0 #2 sugar&salt 2014-05-13 12:40
Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję ;-).
 
 
0 #1 Guest 2013-07-11 11:36
Bardzo smaczny przepis :) Dzięki!
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;