Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Wołowina w Stylu Kantońskim

SKŁADNIKI :

500g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki

150g kiełków fasoli mung

250g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 1/2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki półwytrawnego sherry

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
W misce mieszamy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 1/2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżkę „sherry”. Wszystko razem mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Po czym, do marynaty dodajemy pokrojoną w cienkie plastry wołowinę. Tak zamarynowane mięso, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na około 2 godziny.

2.
W patelni wok rozgrzewamy 1 1/2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy cebulę, na złoto brązowy kolor. Następnie przysmażoną cebulę przekładamy do osobnego naczynia. Do tego samego woka wlewamy resztę oleju roślinnego i smażymy na nim wcześniej zamarynowaną wołowinę. Do zarumienionej wołowiny dodajemy 1 łyżkę „sherry”, kiełki fasoli mung oraz cebulę. Podgrzewamy ciągle mieszając. Po chwili smażenia chińskie danie jest gotowe do podania. Smacznego :)


Przepis Video:

Wołowina w Stylu Kantońskim

Wołowina w Stylu Kantońskim

 

Komentarze   

 
-1 #1 Piotr 2014-08-22 14:58
To danie niczym nie przypomina stylu Kantońskiego który cechuje się bardzo ostrą kuchnią a w tym przepisie nie ma nic ostrego a powinno od ostrości aż kipieć i powinno być ostrzeżenie że to kuchnia tylko dla osób lubiących bardzo ostre jedzenie.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl