SKŁADNIKI :
500g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
150g kiełków fasoli mung
250g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 1/2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki półwytrawnego sherry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W misce mieszamy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 1/2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżkę „sherry”. Wszystko razem mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Po czym, do marynaty dodajemy pokrojoną w cienkie plastry wołowinę. Tak zamarynowane mięso, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na około 2 godziny.
2. W patelni wok rozgrzewamy 1 1/2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy cebulę, na złoto brązowy kolor. Następnie przysmażoną cebulę przekładamy do osobnego naczynia. Do tego samego woka wlewamy resztę oleju roślinnego i smażymy na nim wcześniej zamarynowaną wołowinę. Do zarumienionej wołowiny dodajemy 1 łyżkę „sherry”, kiełki fasoli mung oraz cebulę. Podgrzewamy ciągle mieszając. Po chwili smażenia chińskie danie jest gotowe do podania. Smacznego :)
Przepis Video:
Wołowina w Stylu Kantońskim
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.