SKŁADNIKI :
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
około 3 ząbki posiekanego czosnku
1 brokuł podzielony na różyczki
1 łyżka sosu sojowego ciemnego grzybowego
około 200g ligawy wołowej lub polędwicy wołowej, pokrojonej w paski o grubości 2-5 mm
MARYNATA:
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka chińskie cherry - można zastąpić winem ryżowym lub białym wytrawnym winem
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pokrojone mięso marynujemy w składnikach marynaty.
2. Brokuły blanszujemy we wrzącej wodzie około 1.30-2 minut wyławiamy i wkładamy do lodowatej wody.
3. Na woka wlewamy około 2 łyżek oleju rozgrzewamy, dodajemy czosnek i imbir smażymy chwile, po czym dodajemy wołowinę bardzo szybko smażymy około 2-3 min.
4. Dodajemy łyżke sosu sojowego ciemnego grzybowego szybkie zamieszanie około 20 sec. dodajemy brokuły mieszamy chwile około 30 sekund.
5. Danie podajemy gorące od razu z ryżem. Smacznego :)
Przepis Video:
Wołowina z Brokułami